Радојичић: Подршка за пројекте УДАС-а

Град Бања Лука подржаће иницијативу Организације ампутираца „Удас“ да се особама са инвалидитетом обезбиједи адекватна парцела у околини града како би се, на некомерцијалној основи, могли бавити урбаном пољопривредом, изјавио је градоначелник Игор Радојичић.

Током данашње посјете „Удасу“, Радојичић је нагласио да ће ускоро бити понуђена локација на којој би ова организација, али и друга удружења грађана, имала могућност да се баве урбаном пољопривредом. Он је нагласио да Бања Лука улази у велики пројекат активног управљања имовином гдје ће градску имовину, прије свега земљиште, настојати корисгтити на рационалнији и квалитетнији начин, поготово ако се ради о пољопривредном земљишту.

  • Основни циљ је да пољопривредно земљиште, које је у власништву Града, ставимо у функцију добробити грађана, односно да земљиште не буде запуштено. Имамо лијепо искуство са градским баштама, што је заиста један одличан примјер – навео је Радојичић.

Кад је ријеч о помоћи особама са ивалидитетом, Радојичић је додао да је Град пред потписом новог седмогодишњег уговора са превозницима у јавном градском превозу и да ће бити уведени нови стандарди.

  • Један од нових стандарда које смо поставили пред превознике јесте да у року, не дужем од пет година, сви аутобуси буду прилагођени особама са инвалидитетом односно да имају улазну рампу – истакао је Радојичић.

Предсједник „Удаса“, Жељко Волаш, изјавио је да ова организација, заједно са Градском управом и међународним организацијама, константно ради на побољшањеу услова живота особа са инвалидидтетом.

  • Заједно радимо на јачању капацитета удружења која окупљају особе са инвалидитетом, грађанском учешћу ових опсоба у доношењу одлука, праћењу политика које доноси Град, а тичу се ове популације. Наш циљ је јачање улоге грађана и организација које окупљају особе са инвалидитетом, а укидање баријера је једна од кључних мјера за укључивање ових људи у редовне животне активности – закључио је Волаш.