Радови од 760.000 КМ: Школа у Борику добија ново рухо

До почетка нове школске, године Основна школа „Вук Стефановић Караџић“, у насељу Борик, добиће потпуно ново рухо, након што су, уз помоћ међународних донација, отпочели обмни радови на „утопљавању“ школских просторија, у оквиру најобимније реконструкције у посљедњих неколико деценија.

Радове на обнови школе данас су обишли и градоначелник Игор Радојичић и министар просторног уређењa, грађевинарства и екологије Сребренка Голић, пошто је, изворно, ријеч о пројекту „Енергетска ефикасност у БИХ“ који проводе ово министарство и Свјетска банка.

Школа у Борику једна је од 19 школских установа на подручју града која ће бити реконструисана ове године, у оквиру радова вриједних 2,5 милиона марака.

– Овдје, у Борику, радовима на овој школи могу бити задовољни сви, и дјеца, и родитељи и наставници, јер ће услови бити значајно побољшани. Ово је један од највећиих пројеката када су у питању школски објекти, а по обиму и вриједности, вјероватно ће највећи пројекат бити будућа доградња Основне школе „Бранко Радичевић“ на Старчевици. Нажалост, први тендер за доградњу је пао и биће поновољен, што ће неминовно довести до кашњења и посао неће бити завршен до почетка школске године, како је било планирано. Поред тога, у току је и захват на ОШ „Јован Цвијић“ гдје се приводи крају пројекат енергетске ефикасности, док би на школи „Десанка Максимовић“ у Драгочају ускоро требало да почну исти радови. Такође, ускоро нас очекују и обимни радови на реконструкцији Техничке школе – рекао је градоначелник.

Министар Сребренка Голић је казала да су приликом обнове ове школе испоштовани сви грађевински стандарди, те прецизирала да вриједност пројекта износи 760.000 КМ.

– Велики допринос реализацији пројекта енергетске ефикасности у овој школи дала је Влада Шведске, односно Шведска развојна агенција (SIDA), те је преко УНДП-а почела санација. Пројекат подразумијева замјену спољашње столaрије, термичку изолацију комплетног објекта и санацију крова гдје је то потребно – рекла је Голићева.

Директор ОШ „Вук С. Караџић“ Татјана Вилендечић, изразила је задовољство због почетка санација централне школе у Борику, али и њиховог подручног одјељења у Чесми гдје је у току доградња учионица.

– Школу похађа 660 ученика у централној школи у Борику и 120 у подручном одјељењу Чесма, уз напомену да овај простор користе и Музичка школа те Градски тамбурашки оркестар. Очекујемо да сви радови буду завршени до почетка школске године – закључила је Вилендечић.