Радна акција: Уређење центра града

Радна акција поспремања града, организована у оквиру пројекта „Малих интервенција”, окупила је данас велики број волонтера, суграђана, академске заједнице, комуналних предузећа и свих људи добре воље који су чистили централни дио града.

-Тим за „Мале интервенције“ мјесецима је припремао један обиман пројекат, који у пракси значи читав низ малих интервенција у простору. Данас је у фокусу центар града, потез од Робне куће „Боска“ до Народног позоришта РС у коме се ради тзв. поспремање, којег чини низ малих активности који треба да учине овај централни дио града и пјешачку зону уреднијом – казао је градоначелник Игор Радојичић, који је учествовао у данашњој акцији.

Како је навео, слиједи нова „мала интервенција“ – постављање градских чесми, од којих је једна већ оспособљена иза РК „Боска“, а сљедећа ће бити постављена у „Паркићу“ за коју ће идејно рјешење бити одабрано путем јавног конкурса.

Шеф Тима за „Мале интервенције“ Миленко Станковић, казао је да је центар града данас испуњен позитивном енергијом.

-У данашњој радној акцији учествује највише младих људи, који просјечно имају 22 године, и који хоће да уреде свој град. Заједно корак по корак чинимо овај град љепшим и угоднијим мјестом за живот – рекао је Станковић.

Он је нагласио да пројекат „Малих интервенција“ има укупно 150 локација евидентираних у центру града и уз обале Врбаса, од Малте до Космоса, између два транзита, од моста Ребровац до Венеција, те да ће у свим планираним интервенцијама у простору грађани моћи активно да учествују.

Инсталација код Правног факултета

Уз ову прву већу акцију у оквиру пројекта „Мале интеренције“, истовремено на платоу испред Правног факултета ниче нова атрактивна инсталација-амфитеатар на отвореном, коју припрема Тим „Small scale“ Истраживачког центра за простор. Младе архитекте из овог тима прије двије године су изградиле атрактиван дрвени мол на ријеци Врбас, у близини дворане „Обилићево”.