Proglašeno vanredno stanje u dijelu grada

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić proglasio je večeras vanredno stanje u dijelu grada, odnosno u naseljima uz vodotok Vrbanje i nizvodno od ušća ove rijeke u Vrbas.

Ova odluka znači da se noćas podiže kompletan sastav Civilne zaštite i sva raspoloživa tehnika kako bi se odbranile kritične tačke na vodotokovima. Najveći pritisak očekuje se na području uz vodotoke u Česmi i Lazarevu.

-S obzirom na to da imamo najavu padavina tokom cijele noći, i vjerovatno rast vodostaja na glavna dva vodotoka, potrebno je preventivno postupiti. Ovo je preventivna mjera i usmjerna ka tome da građani sasvim ozbiljno shvate ovu situaciju i da se ponašaju po posebnim uputstvima – kazao je Radojičić.

On je naglasio da nema mjesta panici, jer vjeruje da ne bi trebalo doći do naglog rasta vode, ali pred nama je noć i mjere se uvode kako  bilo koga ne bi ugrozilo tokom noći.

-Dakle, na prostoru mjesnih zajednica: Vrbanja, Ada, Česma, Lazaervo 1, Zalužani i Priječani uvodi se vanredno stanje. Pozivam građane da sa ovih prostora ukolone materijalna sredstva koja bi se mogla naći na udaru, da prenesu na više spratove stvari, ukoliko imaju stoku da je izmjeste i da se, prije svega, minimizira rizik za stanovništvo odnosno da se ne izlažu riziku od eventualnog probijanja ili nailaska vode – kazao je gradonačelnik.

Prema podacima Štaba za vanredne situacije, do večeras nije poplavljeno nijedno domaćinstvo nad području grada, ali tokom noći se očekuje dalji porast vodostoja Vrbasa zbog čega je i donosena mjera o uvođenju vanrednog stanja.

Pored ovoga, donosena je preporuka da sutra na području grada ne rade vrtići i škole.

Uži sastav gradskog Štaba na vanredne situacije večeras će na sjednici, zakazanoj za 23.30 časova, razmotriti trenutnu situaciju na ugroženim područjima i izdati naloge za postupanje kako bi se odbranila imovina i stanovništvo.