Пријем за Кољу Мићевића, добитника „Кључа града“

Градоначелник Бање Луке Игор Радојичић приредио је данас пријем за књижевника и преводиоца Кољу Мићевића, овогодишњег добитника највишег градског признања – „Кључа града“.

– Захвални смо Мићевићу што је прихватио награду Града, чиме смо одали признање једном од великих имена из наше културе, а уједно послали и поруку да је ово заправо награда и свим посленицима културе у нашем граду – нагласио је Радојичић и напоменуо да је Мићевић велико име нашег града и да је веома познат ван граница наше земље.

У разговору са Мићевићем, размотрена је могућност да се 2021. године у Бањој Луци обиљежи 700. годишњица смрти Дантеа, чије је најпознатије дјело, „Божанствену комедију“ превео управо Мићевић и по чему је најпознатији на културној сцени.

– Мој циљ је да 2021. године у Бањој Луци направимо свечаност у част Дантеа, не само да бисмо Дантеа привукли нама већ и да бисмо се и ми приближили Европи. Данте у Бањој Луци је заправо позив Европи да дође овдје – рекао је Мићевић.

Захваљујући Мићевићу, Бања Лука се може похвалити да има суграђанина који је једини Дантеово дјело превео на два свјетска језика – француски и српски.

– Бања Лука је за мене сан, и сада када не живим ту, али је била сан и када сам живио у њој. Европске културе се, између осталог, могу поредити и по броју превода Дантеа на њихове језике. Ми имамо велику потребу да наше књижевне величине поставимо на права мјеста као што су Кочић, Андрић и Црњански, али морамо понекад и стране ауторе да доведемо код нас, да постану наши у управо то покушавамо са Дантеом – закључио је Мићевић.