Придружите се: Акција поспремања града у суботу од 9.00 часова

Тим за мале интервенције и Градска управа позивају све суграђане и људе добре воље којима је Бања Лука у срцу, да се друже и помогну у поспремању града, од Тржнице до Народног позоришта Републике Српске. Акција поспремања града почиње у суботу 27. септембра, окупљањем у 9.00 часова, у Парку Петар Кочић. Затим ће учесници бити распоређени у пет тимова, задужиће алат и средства, те започети рад у 9.30 часова.

Биће извођени бројни радови, као што су: монтирање новог и поправљање оштећеног мобилијара, детаљно чишћењe урбане опреме и бојење мобилијара, уклањањe неисправне и неадекватне опреме и слично, а све кроз дружење и опуштену атмосферу.

Професор Миленко Станковић, шеф Тима за мале интервенције, каже да су основна циљна група млади људи (средњошколци, студенти) који су пуни позитивне енергије и ентузијазма, али да су у акцију поспремања добро дошли људи свих генерација.

  • Сви они који су изабрали Бању Луку за мјесто свог живљења или образовања, вјерујемо да воле овај град и желе да активно учествују у његовом уређењу. Заједнички циљ је да град учинимо љепшим и угоднијим мјестом за живот. Сама чињеница да је у првих сто пријављених за акцију поспремања града просјек година 22, говори довољно да смо постигли циљ. Тим за мале интервенције у простору жели да активира све расположиве људске и материјалне ресурсе града, како би позитивну енергију људи у Бањој Луци усмјерили у правцу заједништва и задужбинарства. Наша добра воља и домаћински односу према јавном добру морају бити прворазредан интерес – рекао је Станковић дан уочи почетка акције поспремања града.

Он додаје да су припремне активности обухватиле сагледавање позиције, функције и бонитета елемената поплочања, урбаног мобилијара и стања малих форми на наведеном простору. Станковић наглашава да су дефинисане акупунктурне тачаке за просторне интервенције.

  • Један од циљева поспремања града је и провјера механизма радне акције и афирмација активне заједнице која подржава свој град и жели да учествује у позитивним промјенама. И овом приликом позивамо све заинтересевоне у граду на Врбасу да нам се јаве и активирају у процесу стварања хуманијијег и креативнијијег амбијента у урбаном окружењу (јавних простора у центру града) путем механизама малих интервенција, а ово је свкако и прилика да широј јавности пиошаљемо позитивну поруку када је у питању наш однос према граду у којем живимо – закључио је Станковић.