Предсједник Скупштине Новог Сада у посјети градском парламенту

Бања Лука и Нови Сад ће и убудуће размјењивати искуства и све добре пројекте које имају и један и други град, а од којих имају обостране интересе, закључили су предсједници скупштина два братска града након састанка у бањалучкој Скупштини.

Предсједник Скупштине града Бања Лука Зоран Талић је истакао да се, у размјени приједлога и идеја, дошло до корисних идеја како да се по одређеним моделима Новог Сада и бањалучка Скупштина уведе у процес дигитализације, као и да се заједничким идејама у ИТ сектору могу унапређивати потребе грађана.

„На бази тога што смо видјели у Новом Саду, ми смо већ покренули процес дигитализације у Скупштини града гдје смо обезбједили одређена донаторска финансијска средства за израду првог софтвера који треба да послужи уласку у еру дигитализације градског парламента. Наравно, ми идемо и корак даље ка одређеним домаћим и иностраним организацијама како би пронашли додатна грант средства, како би комплетан процес привели крају“ рекао је Талић.

Он додаје да су поред дигитализације Скупштине разговарали и о концепту „паметног града“ гдје Нови Сад предњачи у региону по том питању, али и о могућностима развоја ИТ сектора.

Предсједник Скупштине града Новог Сада, Здравко Јелушић, истакао је да је Нови Сад увијек отворен за размјену искустава између два братска града на обострану корист за грађане.

„Ми морамо да пратимо технологију у корак, како би грађани осјетили побољшања и како би лакше рјешавали своје потребе у оном сегменту када требају да комуницирају са градском администрацијом али и другим погледима који чине њихову свакодневицу. Ту се комбинују технологије, и Нови Сад ту може итекако да се похвали да је постао практично регионални центар ИТ-ја. Имамо преко 4.500 хиљаде ИТ инжењера, који раде у Новом Саду. Имамо шта да пренесемо и заиста нам је драго да са нашом братском Бањом Луком размјењујемо идеје и искуства“ рекао је Јелушић.