Појачане контроле пољопривредних производа

Градски инспектори ће, крајем овог мјесеца, започети појачане контроле и активности узорковања воћа и поврћа код пољопривредних произвођача на подручју Бање Луке, најавио је начелник Одјељења за инспекцијске послове Јанко Кецман.

  • У складу са надлежностима Пољопривредне инспекције из области примарне пољопривредне производње, инспектори ће вршити узорковања на остатке пестицида и тешких метала у фазама бербе плодова, како у пољопривредној производњи на отвореном, тако и у заштићеним просторима као што су пластеници и стакленици – рекао је Кецман.

Он је додао да ће бити настављена и контрола животних намирница на градској Тржници, која је, практично, свакодневна.

  • С обзиром на то да градска инспекција има сталну канцеларију на Тржници, свакодневно контролишемо квалитет животних намирница. Уз то, једном недјељно проводимо тимски инспекцијски надзор промета животних намирница. Након узимања узорака, контролу врше овлаштене лабораторије и у протеклом периоду нисмо имали значајнијих одступања и неправилнсоти – истиче Кецман.

Он је објаснио да контрола обухвата руковање храном, њено складиштење, припрему и испоруку.

  • Приликом контрола провјерава се и темепературни режим чувања животних намирница, исправност амбалаже, декларисање намирница, органолептичка својства, те санитарно-техничка опремљеност објеката, као и хигијена радних површина, уређаја и опреме, те надзор над радницима који врше припрему, послуживање и продају хране – закључио је Кецман.
 Фото: архива

Фото: архива