Poštovanje i počast borcima Starčevice

U naselju Starčevica, danas je otkriven spomenik na kojem se nalaze imena 102 poginula borca Vojske Republike Srpske sa područja ove mjesne zajendice. Spomenik su otkrili gradonačelnik Igor Radojičić i ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović, zajedno sa dvoje djece poginulih boraca.

Gradonačelnik Radojičić je naglasio da na ovaj način odajemo poštu onima koji su dali svoje živote za Republiku Srpsku i trebalo bi da se vječno sjećamo njihovih imena.

– Otkrivanjem spomenika na Starčevici, Grad Banja Luka privodi kraju izgradnju i obnovu spomenika borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata u svim većim naseljima. Ovo je posao koji zajedno radmimo sa Boračkom organizacijom RS, a u prošloj i ovoj godini završili smo nova spomen-obilježja u Zalužanima, Laušu i Dragočaju, a urađena je rekonstrukcija i obnova još desetak spomenika – rekao je Radojičić.

On je istakao da je cilj da se u najkraćem roku završi gradnja spomen-obilježja na cijelom području grada, te da se onda pažnja gradske vlasti koncentriše na centralno spomen-obilježje.

– To je posao koji u proteklih 20 godina nije urađen i mislim da ćemo usvajanjem novog regulacionog plana centralnog područja, iduće godine konkretnije ući u taj posao –  kazao je Radojičić.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović, rekao je da današnji skup predstavlja poštovanje i neizmjernu zahvalnost prema najboljima među nama kao i za žrtvu koju su dali.

– Bili su itekako svjesni svoje žrtve, ali i slobode za koju se bore. Tužni smo što smo izgubili naše drugove, ali im poručujemo da njihova žrtva nije bila uzaludna, jer su prošli kroz jedno od najvećih iskušenja srpskog naroda u 20. vijeku i stvorili Republiku Srpsku – poručio je Savanović.

Predsjednik Boračke organizacije grada Banje Luke, Goran Rogić, izjavio je da je srećan zbog završetka izgradnje spomenika borcima Starčevice, a ujedno i tužan jer sa nama nije veliki broj ljudi koji su svoje živote ugradili u temelje naše otadžbine.

– Mi činimo sve da oni ne budu zaboravljeni i ovo je samo naš mali dug prema njima i najmanje što možemo da učinimo. Izgradnjom spomenika čuvamo uspomenu na lik i djelo naših boraca i ovo je prostor koji bi trebalo da posjećujemo svi, i stari i mladi – zaključio je Rogić.