Почињу бесплатни прегледи: Први идућег викенда у амбуланти у Мотикама

Бесплатни превентивни прегледи за становништво Бање Луке, почињу сљедеће недјеље, 6.октобра у амбуланти породичне медицине у Мотикама. Прегледи су потпуно бесплатни и у наредном периоду обухватиће становништво од 18 до 70 година старости у свакој од 57 мјесних заједница на подручју града.

Најавио је ово градоначелник Игор Радојичић, који је данас у Парку “Младен Стојановић”, присуствовао обиљежавању Свјетског дана срца.

-И данас упозравамо наше суграђане на потребу здраве исхране, али и физичке активности. Идући викенд почињемо са нашом акцијом превентивних бесплатних прегледа, коју је Град конципирао а води је Дом здравља Бања Лука. Акција се фокусира се на најризичнија или типична обољења, а то су кардиоваскуларна и малигна обољења, те неколико превентивних – казао је Радојичић и позвао суграђане да се одазову акцији, јер су сви прегледи бесплатни.

Ова акција под слоганом “За твоје добро” ,како је истакао, требало би да постане редовна активност која би обухватила превентивне прегледе становништва са већим ризико факторима, а све с циљем да се смањи број обољења или фаталних исхода.

Градоначелник Радојичић казао је да је чињеница да је рекреација све популарнија међу суграђанима, те је у складу с тим Град доста уложио и у изградњу трим стаза и теретана на отвореном.

Душко Вулић из Фондације здравље и срце, казао је да ове године, та фондација у сарадњи са Фондацијом здравље из Словеније промовише значајан пројекат за Републику Српску који се односи на побољшање физичке актвиности.

-Данас ћемо промовисати почетак овог пројекта и прву стазу здравља у Парку “Младен Стојановић”. План је да стручни тим едукује студенте Медицинског факултета, професоре физичке културе и докторе у домовима здравља који би онда држали предавања по предшколским установама, школама, факултетима и мјесним заједницима како би подстакли становништво на физичку активност која је допринос смањењу обољења и умирања од кардиоваскуларних болести – закључио је Вулић.