Почиње уклањање старог и градња новог Зеленог моста

Уклањање старог моста и припреме за почетак градње новог на локацији Зеленог моста, почеће у наредним данима, након што су ових дана окончане тендерске процедуре и изабран извођач радова.

Начелник Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић, потврдио је да је добијена дозвола за уклањање старог моста, те да би до краја седмице требало да буде одржан састанак са извођачима, пројектанима и надзорним органима на коме ће бити договорени сви детаљи у вези са градњом новог моста.

-Изабран је извођач радова којег чини конзорцијум на челу са предузећем „Приједорпутеви“. Средства од 2,2 милиона КМ обезбиједили смо кроз емисију обвезница како би ријешили и овај приоритетни пројекат из области саобраћаја – казао је Сандић.

Како је нагласио, приликом израде пројекта водило се рачуна да мост има не само своју функционалност, већ и естетску вриједност.

Нови мост, који ће спојити насеља Обилићево и Кочићев вијенац, биће дужине 80 метара и ширине 14 метара. Требало би да замијени постојећу конструкцију која је, због дотрајалости, прошле године затворена за саобраћај моторних возила.

Имаће двије саобраћајне траке, а предвиђене су и обостране пјешачке и бициклистичке траке, као и видиковац и модерна расвјета. Уз нови мост преко ријеке Врбас, биће изграђена и приступна саобраћајница у Улици Гаврила Принципа и реконструисана Улице Бранка Мораче до споја са Козарском улицом.

-Нови мост је дио великог пројекта изградње саобраћајног прстена око града, који ће повезати источни и западни транзит и значајно растеретити саобраћај у граду – рекао  је Сандић. Он је подсјетио да су у току радови на градњи кружног тока на Ребровцу и дионице Источног транзита, а да је Град већ започео рјешавање имовинских односа за наставак споја источног транзита од Улице Браце Поткоњака до Улице Гаврила Принципа.

-Уколико ријешимо имовинске односе, са предузећем „Путеви РС“ договорили смо да ове године започну и радови на овој дионици – закључио је Сандић.