Почиње „Театар фест“

​Под слоганом „Историја и легенда“ ове године најпрестижнији и највећи позоришни фестивал у Републици Српској, Театар фест „Петар Кочић“, у Народном позоришту Републике Српске, трајаће од 1. до 8. јуна, а на истом ће се за награду такмичити пет представа у селекцији Зорана Ђерића. Фестивал ће, по обичају, отворити представа у изведби ансамбла домаћина, која не улази у такмичарски програм, а у питању је премијера Молијерове „Школе за жене“ у режији Ђурђе Тешић.

Након „Школе за жене“, публика Театар феста 3. јуна имаће прилику да погледа и представу „Малограђани“ Максима Горког у изведби Театра на Васиљевском из Санкт Петербурга. Ова представа такође биће изведена ван такмичарског програма.

Такмичарски програм почиње 3. јуна, а селектор Зоран Ђерић саопштио је да ће се у истом наћи представе: „У чије име“ Народног позоришта Ниш (текст Александар Михаиловић, режија Милан Караџић), „Расло ми је бадем дрво“ Београдског драмског позоришта (текст Живојин Павловић, драматизација и режија Милена Павловић-Чучуловић), „Народни посланик“, копродукција „Оxyген Продуцтиона“ и Босанског културног центра Сарајево (текст Бранислав Нушић, режија Ален Муратовић), „Говори гласније“ Казалишта „Керемпух“ Загреб (текст и режија Бобо Јелчић) и „Тартиф“, Народног позоришта Сомбор и Српског народног позоришта Нови Сад (ауторски пројекат Игора Вука Торбице).

Трећи пут у оквиру „Театар феста“ биће одржан и фестивал монодраме младог глумца, који ове године постаје међународни.

Љиљана Чекић, глумица и селекторка фестивала, саопштила је да ће се за награде такмичити укупно шест монодрама, односно младих глумаца.

У питању су „Пометња питомца Терлеса Роберта Музила“, у драматизацији Васка Раичевића и режији Зорана Ракочевића, монодрама коју испред АТАК-а Подгорица игра Марко Тодоровић, потом монодрама „Нисам била овде“ Неде Гојковић, у режији Мине Ћирић, коју испред Факултета драмских уметности Београд игра Татјана Димитријевић, „Ја, Исидора“, ауторски пројекат Кристине Шиканић испред Академије умјетности Бањалука, „Робијаш“ Ахмета Муратбеговића, чију драматизацију и режију потписује Муниб Милинкић из Зенице, а игра Адем Смаилхоџић, „Песник за песника“ Момчила Настасијевића, монодрама „НАСТеатара“ у изведби Ивана Перковића, и на крају „Има нека тајна веза“ Душка Трифуновића и Ивана Димића, у изведби Милана Димића испред Академије умјетности Бањалука.

Овогодишњи „Театар фест“ одржава се у оквиру програма „Прољеће у Бањалуци“.