Почиње израда Урбанистичког плана, нацрт крајем прољећа

Послије више од четири деценије, Бања Лука ће идуће године добити нови Урбанистички план који ће да дефинише визију будућег развоја града.

Нацрт овог стратешког документа из области просторног уређења, требало би да буде готов крајем прољећа идуће године, а у зависности од тога како ће протећи јавне расправе о самом нацрту, зависи када ће документ бити усвојен.

-У сваком случају, наша жеља и очекивања су да током идуће године завршимо овај комплексан посао и да Бања Лука, послије 44 године, добије нови Урбанистички план –рекао је градоначелник Игор Радојичић који је данас са представницима пројектантске куће Урбис центар Бања Лука, Центар за планирање урбаног развоја – ЦЕП Београд и ЈНУ Институт за заштиту и екологију РС данас потписао уговор о изради Урбанистичког плана.

Према његовим ријечима, ово је историјски догађај за град и данашњим потписом уговора Бања Лука улази у завршну фазу доношења новог Урбанистичког плана у потпуно промијењеним друштвеним, економским и историјским околностима у односу на оно што је било прије 44 године.

Он је истакао да темељ развоја града, уз Стратегију развоја града која је усвојена прошле године, чини управо Урбанистички план.

Након проведене комплексне процедуре јавне набавке, која је трајала више од годину и по, дошло се до уговора и партнера Града у овом послу, вриједном око 560.000 КМ.

Снежана Мрђа Баџа, директор „Урбис центра“, у име конзорцијума који ће радити Урбaнистички план града, казала је да имају велико искуство у изради урбанистичких планова и да им је драго да ће то искуство бити крунисано овако великим планом за град.

-Већ смо припремили низ активности који ће и грађанима бити интересантни, а то је једна потпуно транспарентна процедура, сарадња са свим надлежним градским институцијама, поштовање свих градских докумената који су до сада донесени и отворена дебата са свим актерима да се дође до најбољег рјешења и да ми као професионалци у потпуности изразимо и артикулишемо у просторном смислу развојне и стратешке интересе које град има – нагласила је она и додала да ће се будући план радити за наредних 20 година.

Према њeним ријечима, кроз интензивну стручну и јавну дебату покушаће се ријешти низ отворених питања како би се на крају добио што квалитетнији документ.

Градски архитекта Иван Рашковић истакао је да ће се новим Урбанистичким планом ставити тачка на партикуларно рјешавање развоја Бање Луке различитим регулационим плановима што је до сада била једина могућност.

-Доношењем плана, град ће да се развија много синхронизованије и уравнотеженије – рекао је он.

Осврћући се на поједине сегменте будућег стратешког планског документа, он је навео да је Бања Лука одувијек била позната као град зеленила, тако је и програмским смјерницама за израду Урабинистичког плана, то један од елемената идентитета који ће бити развијен и очуван.

Неке од значајних тема су рјешавања пречишћавања отпадних вода и саобраћаја који ће, према његовим ријечима, бити ријешени на један иновативан начин, у шта ће бити укључени и стручњаци из иностранства.

-Током израде Урбанистичког плана планирано је да буде одржано више сесија и радионица, гдје ће и стручњаци и грађани моћи учествовати, а Урбанистички савјет ће пратити квалитет и рокове израде Урбанистичког плана – закључио је Рашковић.