Почиње градња 14 километара водовода, стиже вода за 5.400 становника

У наредних десетак дана започеће изградња 14 километара водоводне мреже подсистема „Звијезда“, у оквиру великог пројекта „Црно врело“. Захваљујући изградњи овог дијела највећег водоводног пројекта на подручју Српске, већ у овој години би више села са рубних дијелова Мањаче требало добити питку воду у својим домовима.

 Фото: Архива

Фото: Архива

Начелник Одјељења за комуналне послове Петар Билчар, изјавио је да ће, на основу проведеног тендера, радове на подсистему „Звијезда“ изводити предузеће „Приједорпутеви“. Нагласио је да ће у овај пројект Град инвестирати 1,1 милиона КМ, које су обезбјеђене овогодишњом емисијом градских обвезница.

Он је истакао да ће се градити три крака подсистема „Звијезда“, и то за села Голеше, Перван и према Ђурића главици.

-Регионални систем „Црно врело” је у овом моменту највећа инвестиција када је у питању градња нових водовода и требало би да обезбиједи водоснадбијевање за 20.000 становника са рубних подручја Бање Луке и Приједора – навео је Билчар.

Он је подсјетио да је у току градња фабрике воде у оквиру овог система, за који је Влада РС издвојила два милиона КМ.

-Очекујемо да до краја августа завршимо фабрику воде, а упоредо радимо и ова три крака, тако да би први потрошачи могли добити воду већ у септембру ове године– истакао је Билчар.

Према његовим ријечима, за наредне године планира се проширење ове мреже.

Подсистем „Звијезда“ покрива сљедећа села: Горњи Перван, Доњи Перван, Голеши, Чокорска Поља, Борковићи, Доња Бистрица, Горња Бистрица и Горња Пискавица.

Већи дио побројаних насеља се снабдијева са резервоара „Суботица“, те завршетком подсистема и преприкључењем дијела потрошача добиле би се додатне количине воде које би се са „Суботице“ могле дистрибуирати према Копривњаку и граду.

Захваљујући овом подсистему, биће обезбјеђено стабилно водоснадбијевање за 1.810 домаћинстава, односно 5.400 становника са овог подручја.

Нови водоводи у припреми

Уз обезбијеђена средства за градњу више нових водовода, од којих је подсистем „Звијезда“ највећи, Град очекује и милион КМ од Владе РС за још два велика пројекта у Чесми и у Јагарама.

– У Чесми ћемо радити резервоар за трећу и четврту висинску зону, чиме би се створили услови да наредне године почнемо са изградњом секундарне мреже. Када је ријеч о Јагарама, радићемо резервоар за другу и трећу висинску зону, пумпне станице и потисни цјевовод – закључио је Билчар.