Почиње градња кружног тока код „Делте“ са подземним пролазом за пјешаке

Градња великог кружног тока са подземним пролазом за пјешаке на локацији будућег тржног центра „Делта планет“ на укрштању Источног транзита и Улице олимпијских побједника требало би да почне ускоро, пошто је расписан тендер за избор извођача радова.

Процедуру избора извођача овог посла, процијењене вриједности 2,4 милиона КМ без ПДВ-а, проводи предузеће „Путеви Републике Српске“.

-Град Бања Лука је урадио потребну пројектно-техничку документацију, док су процедуру јавне набавке за избор извођача радова покренули „Путеви РС“, које води овај посао и са којим смо потписали споразум о реализацији овог великог пројекта – казали су у Одјељењу за саобраћај и путеве.

Будућа кружна раскрсница на Источном транзиту имаће и подземни потходник како би се избјегао надземни прелазак ове, изузетно фреквентне саобраћајнице. Према пројекту, потходник за пјешаке биће изграђен у ширини од 12 метара.

У исто вријеме, у завршној фази су припреме за расписивање тендера за изградњу кружног тока у насељу Лауш, код ресторана „Сирано“, раскрсници која је већ годинама једна од саобраћајно најоптерећенијих у овом дијелу града.

Према подацима Одјељења за саобраћај и путеве, и за ову кружну раскрсницу урађена је пројектна документација, те се очекује да „Путеви РС“ ускоро распишу и тендер за извођача овог посла.

– Како је планирано, радови на обје раскрснице почеће током ове грађевинске сезоне. По изградњи, значајно ће олакшати проток саобраћаја, посебно на раскрсници код ресторана “Сирано” која је сада једна је од најзагушенијих тачака градског саобраћаја  – навели су из ресорног одјељења.

До краја године, према плану градских власти, требало би да почне и изградња кружног тока у Улици Исаије Митровића, изнад зграде Полицијске управе Бања Лука.

Током ове године на подручју града су већ изграђене четири кружне раскрснице, и то двије у Алеји Светог Саве – код зграда Основног суда и „Адико банке“, те на Ребровцу код цркве и на укрштању Источног транизита са Булеваром Десанке Максимовић.