Почиње градња водоводне мреже за горње дијелове Чесме

На подручју горњег дијела Чесме идуће седмице почеће изградња водоводне мреже, у оквиру пројекта који би требао да доведе воду до 500 домаћинства у овом, све насељенијем дијелу града.

У оквиру великог пројекта „Вода 1“, од јесенас на подручју Чесме трају радови на изградњи великог резервоара за напајање овог дијела града. Према информацијама од извођача радова, до сада је урађено око 40 одсто потребних радова на градњи резервоара, а наредних дана почиње градња водоводне мреже. Прошле године, изграђен је резервоар на четвртој висинској зони Чесме, што је био предуслов да почне изградња резервоара и за трећу висинску зону.

Радови се изводе у оквиру великог пројекта „Вода I“, односно изградње нове водоводне мреже у више села и приградских насеља, међу којим је и рјешавање проблема водоснабдијевања виших дијелова Чесме.

Конкретније, резервоар за трећу висинску зону Чесме, која је интензивно насељавана у поратним годинама, предвиђен је за запремину од 500 кубика, што ће, по предстојећој изградњи водоводне мреже, обезбједити стабилно водоснабдијевање за више од 500 домаћинстава у овом крају.

Радови у Чесми коштаће 2,8 милиона KМ, а осим горњих дијелова насеља, овим пројектом ће вода доћи и до више сусједних села на подручју лакташке општине.

Свеукупно, за пројекат „Вода 1“ биће издвојено 7,8 милиона KМ. У идућих годину дана биће изграђено 56 километара нове водоводне мреже, са циљем да се у року од три године постигне да више од 95 одсто становништва на територији Бање Луке добије стабилно водоснабдијевање.

Извођач радова је предузеће „Хидрокоп“, а очекује се да би домаћинства у горњим дијеловима Чесме воду требали да воду добију до љета.