Почела обнова Банског двора

Градоначелник Бање Луке Игор Радојичић и предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић, озваничили су данас почетак радова на обнови и реконструкцији зграде Банског двора. Ово је прва фаза и подразумијева обнову кровишта. Вриједност радова је око 514.000 КМ, а предузеће „Кото“ из Београда има рок од три мјесеца да их оконча.
Укупно два и по милиона КМ за више фаза обнове Банског двора обезбиједила је Влада Републике Српске, а Град проводи све потребне процедуре.

-Уз радове који су почели јутрос, ради се и ревизија пројекта за другу фазу обнове која подразумијева вањско уређење и амбијенталну расвјету. Очекујемо да ревизија, коју ради Архитектонско-геодетско грађевински факултет који је радио и претходни пројекат из 2004. године, буде завршена до краја априла. Послије ревизије, моћи ћемо расписати тендер и изабрати извођача за сљедећу фазу радова – рекао је градоначелник Радојичић.

Према његовим ријечима, постављен је амбициозни циљ да се у току ове године далеко одмакне са вањским уређењем зграде Банског довра.

-У исто вријеме, планираћемо наставак реконструкције Паркића који представља природну цјелину са свим овим радовима – нагласио је Радојичић.

Он је захвалио Влади РС која је обезбиједила средства за обнову, те казао да зависно од тога колико ће да кошта друга фаза, одредиће се приоритети за сљедеће фазе. Односно, да ли ће се радити поткровље, систем за вентилацију или нешто треће.

Радојичић је навео да је Бански двор епицентар културних дешавања, те да је и на јучерашњој сједници Скупштине Града прихваћен извјештај о раду за прошлу и програм за ову годину те културне установе.

-Чуло се доста похвала на концепт, ангажман и ентузијазам који се овдје показује и то свакако требамо подржати са овим грађевинским радовима – закључио је Радојичић.

Предсједница Цвијановић изразила је задовољство што се убрзо по договору о обнови Банског двора – ушло у конкретну реализацију овог захтјевног пројекта, за који је, како је рекла, Влада РС заинтересована да се заврши до краја.

-То значи да се уђе у укупну санацију, како ће то предвиђати пројекти. Бања Лука је и културни центар Републике Српске, и ово је једно од најважнијих обиљежја. Знајући колико се улаже напора да ова грађевина не буде само грађевина него дефинитивно центар културних дешавања, а и због историјског значаја, сматрам да је сасвим природна подршка Владе РС  – казала је премијерка РС.

Цвијановића је најавила да се овдје неће стати, него да ће Влада РС заједно са Градом подржати санацију школских објеката.

-Задовољна сам чињеницом да све што је договорено са градоначелником Радојичићем од почетка његовог мандата, убрзано и реализовано, а оно што ме посебно радује јесте то што заједно са Градом улазимо у обнову школских објеката. Након што се заврши пројекат, идемо у доградњу објекта Основне школе „Бранко Радичевић“. Ово је један захтјеван пројекат, који ће према процјенама коштати до милион и по КМ. То је један од приоритета с обзиром на велики број ђака и очекујемо да би радови могли бити завршени до почетка нове школске године – казала је Цвијановићева.

Одређена средства постоје и за друге основне али и средње школе, а заједнички са Владом РС, како је најавила предсједница, радиће се на томе да се у свим школама уђе у одређене санације и радове.

Директор Културног центра Бански двор Младен Матовић, рекао је да је први и основни предуслов да Бански двор заживи у пуном капацитету – управо потпуна и темељна санација зграде.

-Паралелно, уз програмску обнову и повратак некадашњој пракси организовања висококвалитетних култруних догађаја у властитој продукцији, започињемо и са грађевиснком обновом и зато велико хвала Влади РС и Граду као нашем оснивачу – закључио је Матовић.