Почела „Лоптарија“: Око 250 дјеце се такмичи у играма спретности

Међународна спортско-едукативна и забавна манифестација „Лоптарија“, почела је на Тргу Крајине. Дјеца из осам бањалучких основних школа и четири вртића такмиче се у неколико дисциплина, и то: игре спретности, покажи шта знаш, фер-плеј, фудбал три на три, екологија, враголије, пјевачке и плесне представе и др.

Присутне малишане је поздравио начелник Одјељења за образовање, здравство, омладину и спорт Драган Бањац.

-Ово данас је манифестација која промовише здрав живот, солидарност, другарство и фер плеј. У то име, ову манифестацију проглашавам отвореном – казао је Бањац.

Он је захвалио и организацији Медија шпорт из Љубљане која је за одржавање ове манифестације одабрала наш град и тако пружила бањалучким малишанима један овакав догађај спорта, игре и дружења.

Учеснике манифестације на Тргу Крајине, поздравила је и амбасадор Словеније у БиХ Зорица Букинац, која је истакла да је главни елемент спорта игра, и да то посебно одрасли не смију никако заборавити.

-Сретне вам игре, да их проведете у добром друштву и да се што дуже играте. Одрасли ћете бити већину свог живота, а дјеца кратко вријеме и зато уживајте у томе – поручила је Букинац малим такмичарима.

Координатор у овом пројекту је Основна школа „Иво Андрић“, заједно са Градском управом. Уз ову школу, учествују и ученици из школа: „Бранислав Нушић“, „Јован Цвијић“, „Змај Јова Јовановић“, „Вук Стефановић Караџић“, „Бранко Ћопић“, „Бранко Радичевић“ и „Милош Црњански“, те вртића: „Дора“, „Бубамара“, „Плави чуперак“ и „Наша дјеца“.

„Лоптарија“ је међународни пројект који укључује девет земаља: Словенију, Италију, Аустрију, Мађарску, Хрватску, Босну и Херцеговину, Македонију, Србију и Црну Гору.

Циљ је дјеци представити здрав начин живота и физичке активности, вриједности фер плеја, једнакости, солидарности, поштења, дружења и игре.