Почела Европска ноћ истраживача

У Бањој Луци је данас отворена Европска ноћ истраживача. Отварању ове манифестације, која се седму годину узастопно одржава у нашем граду, присуствовао је и градоначелник Игор Радојичић, који се на занимљив начин обратио учесницима и организаторима Европске ноћи истраживача у бањалучком Дому омладине , нагласивши да сви морамо подржати младе иноваторе и домаће знање, јер без тога немамо шансу за напредак.

– Ја вас поздрављам са добар дан, а ви упорно покушавате да нас убиједите да је ноћ. Судбина је да често будете несхваћени ако се бавите науком и иновацијама. Озбиљни људи кажу да бити несхваћен у једном периоду, заправо значи бити истрајан у настојањима да направиш нова рјешења. У протеклих мјесец дана, у Русији и Кини, имао сам прилику да присуствујем сличним манифестацијама и ми морамо схватити колико свијет брзо напредује у науци и новим технологијама, те да се већ разговара о четвртој индустријској револуцији. У настави одавно не постоје уџбеници већ се све обавља електронски, а о роботици да не говоримо – поручио је градоначелник.

Радојичић је нагласио да je тзв. паметни град данас стандард у савременим градовима Европе и свијета и да Бања Лука тежи томе. Он је подсјетио да Град Бања Лука на различите начине помаже овакве и сличне манифестације, а да је сада у току пројекат подршке средњим стручним школама како би се осавременили кабинети практичне наставе.

Ове године “Европска ноћ истраживача” ће бити реализована под слоганом “Let’s steam: Стварајмо нове прилике”. Посјетиоци ће ове године имати прилику да посјете: Сајам науке и технике у оквиру којег их очекују демонстрације научно-истраживачких постигнућа кроз које ће практично и на интересентан начин бити представљена наука на дјелу; научна предавања и дебате, едукативни инфо кутак, те такмичење за средње школе кроз које ће средњошколци представити своје научно-истраживацке радове.

 

Музеј савремене умјетности уз Астрономско друштво “Руђер Бошковић” води на “пут у свемир” мобилним планетаријумом. Ученици основних школа ће приказати како то виде науку кроз литерарне и ликовне радове, а професори и ученици бањалучке Техничке школе представиће своје знање и веома корисном радионицом о 3Д моделовању и симулацијом летења.

Посјетиоци овогодишње манифестације у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске имаће прилику да присуствују дебати Дебатног клуба “Горгије” бањалучке Гимназије, на тему ‘Културно насљеђе против глобализације’. Музеј Републике Српске је припремио посебна изненађења за посјетиоце, док ће Дјечије позориште Републике Српске све посјетиоце дочекати јединственом изложбом “Музеја лутака”.

У оквиру “Европске ноћи истраживача” у петак и суботу, 28. и 29. септембра, у центру “Робокидс” биће одржан цјелодневни хакатон “Наука за очување културног насљеђа”, док ће у суботу, 29. септембра у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске бити одржана мини конференција “Сциенце Талкс” од 10 до 14 часова.

Свечаном отварању Европске ноћи истраживача приусуствовали су представници Министарства науке и технологије РС и Европске комисије.