Потписана повеља: Бања Лука и Београд и формално побратимски градови

Градоначелник Бање Луке Игор Радојичић, потписао је данас са градоначелником Београда Зораном Радојичићем, повељу о братимљењу између ова два града.

Бањалучки градоначелник рекао је да Повеља о братимљењу Бање Луке и Београда представља највиши могући степен сарадње два града, те да је природно да на такав начин сарађују.

-За нас овај догађај несумњиво представља важан, па чак и историјски догађај. Побратимство у нашем народу има посебан значај. Побратим се посебно пази и чува, и истиче се генерацијама – казао је он.

Бања Лука је, како је истакао, коначно потписала повељу о братимљењу са Београдом.

-Из Бање Луке се на Београд и Србију гледа много и гледа стално јер су и Београд и Србија наша заједничка престоница и заједничка република, и са посебним осјећајем се прати све оно што се овдје дешава – навео је градоначелник Бање Луке.

Како је истакао, важно је када сарађујемо, када се окупљамо и успостављамо што боље везе.

-Наш народ са обје стране Дрине већ сарађује, и то: економски, културно, спортски, образовно, а пријатељске и родбинске везе су итекако развијене. Важно је да ми као предстваници власти на свим нивоима дајемо додатни знак и импулс за ову срадњу – навео је он.

Бања Лука је концептуално главни град Републике Српске и жели да се развија као један од регионалних центара и, како је навео Радојичић – за Бању Луку су сва интересантна питања која се тичу развоја једне метрополе.

-Данас су стандарди зелени град, паметни град и Бања Лука је један од првих градова у региону који има акциони план зеленог града, а припремамо стратегију паметног града – истакао је Радојичић.

Такође, како је истакао – радујемо се и понуђеној културној сарадњи и већем присуству наших умјентика у Београду.

Зоран Радојичић казао је да је на иницијативу Града Београда потписан споразум о братимљењу са Бањом Луком.

-Наше везе су многоструке, дубоке и традиционалне у свим сегментима, од привреде и економије, и, прије свега, личне везе између два града су јако развијене. Кроз ову повељу отварамо могућност даље свестране сарадње у свим областима и вјерујем да ћемо у тим сегментима направити искорак у односу на претходни период – рекао је он.

Како је навео, већ има пуно тога заједничког што се дешава и у једном и у другом граду.

-Овај моменат је врло значајан за све нас. Важно је да наш народ, ма гдје се налазио, буде у што је могуће бољим односима и нема логичнијег и ближег града Београду од Бање Луке  и ближег града и јачих веза да потпишемо ову повељу него са Бањом Луком – нагласио је градоначелник Београда.

Потписивање је обављено у свечаној сали београдског Старог двора, гдје је сједиште градоначелника Београда, а присуствовали су и замјеници градоначелника Горан Весић и Срђан Амиџић, шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић и други званичници два града.

Потписивањем Повеље, Бањалука улази у ред градова који су побратимљени са Београдом, као што су Пекинг, Москва, Париз, те Чикаго.

Претходно су градске скупштине верификовале повељу о братимљењу Београда и Бање Луке.