Положени вијенци на споменик жртвама Велеиздајничког процеса

Полагањем вијенаца на споменик жртвама Велеиздајничког процеса у Бањој Луци, данас је обиљежен 21. новембар – Дан ослобођења Бање Луке у Првом свјетском рату.

У име Града Бање Луке, вијенац је положио предсједник Скупштине града Зоран Талић.

  • Дугујемо захвалност свима који су своје животе дали за ослобођење Бање Луке у Првом свјетском рату. Улазак Српске војске у Бању Луку 1918. године, један је од најважнијих догађаја у историји града, јер је град ослобођен након вишевијековне окупације – рекао је Талић.

Конзул Републике Србије у Бањој Луци, Весна Маринковић, рекла је да Бања Лука свој дан ослобођења у Првом свјетском рату обиљежава у тужним околностима због смрти патријарха Иринеја. Она је истакла да је српски народ дао огромну жртву за слободу у Првом свјетском рату када је трећина становништва положила живот заслободу.

Небојша Куштирновић из Удружења потомака и поштовалаца ратних добровољаца 1912-1918. године, подсјетио је да је на данашњи дан, прије 102 године, у Бању Луку ушла ослободилачка Српска војска. Он је нагласио да се, са простора Босне и Херцеговине у Српској војсци борило око 45.000 људи.

На споменик жртвама Велеиздајничког процеса на гробљу Свети Пантелија, данас су вијенце положили и министар управе и локалне самоправе РС Сенка Јујић, те представници Министарства рада и борачко-инвалидске заштите.

Дан ослобођења у Првом свјетском рату, од прошле године и званично се обиљежава као градски празник.