Подршка start-up фирмама у Иновационом центру Бања Лука

Градоначелник Бање Луке Игор Радојичић, заједно са министром науке и технологије РС, Јасмином Комићем, посјетитио је данас start-up фирме „Aсиoсo“ и „Дигивокс“, које су недавно покренуле пословање у новим просторијама Иновационог центра Бања Лука, а које је Град Бања Лука уступио овом центру.

У изјави новинарима, Радојичић је подсјетио да је љетос Скупштина града донијела одлуку да се три пословна простора у власништву Града, величине око 350 квадратних метара, додијеле Иновационом центру за потребе развијања start-up бизниса.

– Град је опредијељен да подржи покретање нових послова, поготово нових технологија. Овдје су сада двије нове фирме са 17 запослених, који ће имати прилику да раде и да остваре добар приход. Наша пракса је да наставимо истим путем односно да и преостала два простора приведемо сличној намјени. Уколико Иновационом центру буде требало још простора, Град ће бити на располагању за сарадњу – нагласио је Радојичић.

Министар Комић је истакао да ИЦБЛ ради од 2010. године и да је до сада запримио 205 пословних идеја, да су подржана 83 тима, те основано 36 компанија у којима је заполсено око 260 радника.

– Према постигнутим резултатима, можемо рећи да постоји пуна оправданост за постојање Иновационог центра, те његово даље ширење. Захваљујем се градоначелнику и Градској управи на сарадњи, јер су препознали могућност за развој предузетништва – рекао је Комић.

 

Директор агенције „Дигивокс“ Александар Чичић, казао је да је његова фирма специјализована за дигитални маркетинг и додао да су од Иновационог центра добили лијеп простор за рад, на доброј локацији, док је Небојша Љубичић из фирме „Асиосо“ рекао да они раде у Бањој Луци, Бечу и Минхену, те да су углавном оријентисан на посао са иностраним партнерима.