Подршка најугроженијим: Социјални радници биће распоређени по свим насељима

Град Бања Лука покренуо је нови програм за помоћ социјално угроженим становницима на подручју града под називом „Твој социјални радник“, који ће бити реализован путем Центра за социјални рад.

Представљајући овај програм, градоначелник Игор Радојичић истакао је да ће бити обезбјеђено присуство социјалних радника у свим мјесним заједницама.

  • Социјални радници ће помагати свима који су у стању социјалне потребе и идентификовати нове социјалне кориснике – казао је Радојичић.

Говорећи о новом програму, директорица Центра за социјални рад Ирена Јолџић, прецизирала је да ће осам социјалних радника бити распоређивано у све мјесне заједнице, како би били при руци свим грађанима који су у стању социјалне потребе.

  • Суочени смо са ситуацијом да на терену, посебно у неким сеоским заједницама, поједини проблеми остају „скривени“. Кроз сарадњу са савјетима мјесних заједница и мјештанима моћи ће се доћи до информација и за такве случајеве – казала је она.

Поводом нових програма подршке најугроженијим, Радојичић је указао да још од марта траје проширена подјела пакета помоћи за најугроженије, а једна од нових мјера је и субвенција за водоснабдијевање социјалних категорија. Он је подсјетио да ће Град субвенционисати кориснике Центра за социјални рад са три кубика воде мјесечно, а уведена је и градска субвенција за прикључке на водоводну мрежу.

Према његовим ријечима, у разматрању је и субвенција за легализацију објеката, пошто, по новим законским рјешењима, више нема олакшица.

  • На наредној сједници Скупштине града биће предложена одлука о субвенцијама за поједине категорије, укључујући лица у стању социјалне потребе, породице погинулих, ратних војних инвалида и других- казао је Радојичић.