Подршка градњи кружног тока на Лаушу

У наставку 23. засједања, Скупштина града је данас донијела низ одлука из области просторног планирања. Највише пажње побудили су регулациони план за саобраћајно чвориште на Лаушу, те нацрт регулационог плана којим био уређен простор гдје се некада налазила фабрика Чајавец.

Према ријечима градоначелника Игора Радојичића, на Лаушу, тачније  код ресторана „Сирано“, планирана је градња кружног тока, те објекта у којем ће бити смјештена МЗ Лауш и полицијска станица.

– Надамо се да ће Град веома брзо, заједно са предузећем Путеви РС, ући у изградњу кружног тока на тој локацији, те објекта мјесне заједнице и полицијске станице. Средства су обезбијеђена и прво ћемо расписати тендер за објекат мјесне заједнице и полицијске станице, јер тај посао води Град, док ће тендер за кружни ток провести Путеви РС – казао је градоначелник.

Говорећи о простору на којем се некада налазила фабрика „Чајавец“, Радојичић је нагласио да та зона, још од предратног времена, није била обухваћена регулационим планом и да је након тога услиједило низ проблематичних корака – од приватизације, парцелације која се није могла обавити без регулационог плана, па до субјеката који дјелују у том простору. Он је упозорио, да уколико и овај покушај израде регулационог плана пропадне, можемо доћи у ситуацију која је лоша по оне који послују на том простору, јер већ сад имамо ситуацију да унутар тог простора имамо саобраћајнице које нису градске.

– Ми покушавамо, од прошле године, да то подручје уредимо регулационим планом, да са власницима и инвеститорима направимо договор, и за сада нисмо успјели. Данас овдје имамо поновљени нацрт регулационог плана и имаћемо још два-три мјесеца да усагласимо приједлог регулационог плана. Ако би регулациони план пропао, та зона би могла да ради само под оградом, јер они који се налазе унутра могу се наћи у проблему да више не могу функционисати. И овај пут могу само позвати оне који су на различите начине дошли до имовине у кругу Чајавца да постигнемо рационалан договор како бисмо могли ријешити регулациони план. Уколико се то не деси, онда би се сами власници и они који од њих изнајмљују имовину могли наћи у проблему да не могу да раде – навео је градоналчник Игор Радојичић у изјави новинарима и нагласио да Град неће куповати саобраћајнице од било кога ко је приватизовао имовину на том простору, а није имао право на то.

Градски парламент је данас усвојио и приједлог о висини средстава за ђачке и студентске стипендије, који износи 1,6 милиона КМ, затим програм развоја социјалне заштите за период 2018-2020. година, aкциони план за заштиту права дјеце у контакту са законом, акциони план запошљавања за ову годину, те програм рада зимске службе за наредну зимску сезону.

На дневном реду је био и сет кадровских питања, гдје је Ирена Јолџић именована за директора Центра за социјални рад Бања Лука, а именован је и Управни одбор ЈУ СЦ Борик.

Предсједник Скупштине града Бања Лука Зоран Талић, упозорио је да постоји проблем са скупштинском салом и опремом. Према његовим ријечима, сала и опрема намјештени су 2001. године и јуче је дошло до пада комплетног система.

– Имали смо и диксусију у вези са планирањем средства за дигитализацију Скупштине. Мој став је да би требало да тражимо новац преко пројеката и већ смо аплицирали код једне стране организације и ријеч је о пројекту управо за дигитализацију Скупштине града. Говорило се о комплетном опремању сале, али мислим да за тим нема потребе. Сасвим је довољно да се позабавимо само технологијом, конкретно новим софтвером, микрофонима и евентуално увођењем таблет рачунара да би комункација са одборницима била боља и бржа – закључио је Талић.