Подршка Бихаћу у рјешавању мигрантске кризе

Градоначелник Бање Луке Игор Радојичић, заједно са још 12 начелника општина и градоначелника из БиХ, потписао је данас у Бихаћу изјаву подршке овом граду у смислу моралне и пријатељске помоћи при рјешавању мигрантске кризе и пратећих појава са којима се сусрећу грађани и институције Бихаћа.

Овај догађај организован је у оквиру акције „Помозимо Бихаћу“, с циљем да се пружи подршка Бихаћу у контексту мигрантске кризе, која се дешава годину дана.

-Бихаћу је потребна помоћ, и овдје се не ради ни о каквој материјалној помоћи него о томе да једни другима пружамо руке пријатељства када нам је најтеже, што смо и до сада радили и да сви заједно из Бихаћа пошаљемо поруку да је ово нешто са чиме се ниједна локална заједница не може носити, па тако ни ми – казао је градоначелник Бихаћа Шухрет Фазлић. Он је нагласио да мигрантска криза дубоко утиче на живот грађана Бихаћа и да је ово криза која може да постане још већа, уколико надлежне институције на нивоу БиХ не предузму адекватне мјере.

Градоначелник Радојичић казао је да су данас у Бихаћу представници више локалних заједница из БиХ како би подржали грађане Бихаћа и градске власти са изазовом са којим се они сусрећу већ дуже вријеме.

-То је проблем таквих размјера са којим се сама локална заједница не може да избори. Свака од локалних заједница може да се суочи са овим проблемом с обзиром на то да све процјене говоре о томе да су глобална кретања и велике миграције на којима је наша земља на рути. И у свакој од наших општина или градова може да се појави слична криза и са те стране можемо, нажалост, научити како треба реаговати од стране локалне заједнице – рекао је Радојичић.

Како је нагласио, криза има вишеструку димензију.

-Једна је хуманитарна, друга је безбједносна јер је десетине људи у кретању, а ту су и здравствена и епидемиолошка. У сваком случају, то је један комплексан проблем са којим ниједна локална заједница, па ни Бихаћ, не треба да се суочава сам – навео је Радојичић.

Он је нагласио да је Бања Лука пријатељ и партнер града Бихаћа.

-Овдје смо били и прошле године, јер је Бихаћ наш млађи партнер у кандидатури за Европску престоницу културе 2024. године и радоваћемо се сваком новом пројекту у којем ће наши градови да шаљу позитивне поруке и дају позитивне примјере, не само у вези са овом кризом због које смо овдје – закључио је Радојичић.

И начелник сарајевске општине Центар Неџад Ајнаџић истакао је да је мигрантска криза веома сложен проблем, у којем треба потпуни ангажман свих нивоа власти у БиХ. -Разумијем да овај проблем не може ријешити сам Град Бихаћ и због тога своје потенцијале стављамо на располагање – казао је он.

Послије потписивања изјаве, начелници и градоначелници су посјетили мигрантски камп у том граду.