Подручна школа у Пријечанима у новом руху

Градоначелник Бање Луке Игор Радојичић, посјетио је данас обновљену подручну Основну школу „Јован Дучић“ у Пријечанима, која је обновљена заједничким трудом школе, донатора, Градске управе и Министартсва просвјете и културе.

Градоначелник Радојичић је рекао да је ова школа била у јако лошем стању, а да је данас у потпуности реконструисана. Радојичић је нагласио да нас највише може радовати чињеница да ће од идуће школске године бити више дјеце у подручној школи у Пријечанима.

– Прошле године смо направили комплетан преглед стања у свим бањалучким основним и средњим школама. Иако Град нема обавеза према основним школама, ипак имамо обавезу да побољшамо услове за наше ученике. По основном буџету за санацију је било предвиђено шест школа, а ребалансом буџета предвиђено је значајно повећање средстава за санацију и реконструкцију школа. Ако узмемо у обзир и суфинансирање појединих пројеката, то ће бити износ од око 500.000 КМ. Мислимо да би то у овој години значило санацију 12 основних и три средње школе што би био највећи посао у школама уназад неколико година – истакао је Радојичић.

Он је додао да су Пријечани мјесна заједница са доста комуналних проблема.

– Овдје се доста људи доселило, много је нових домаћинстава и много више је и дјеце. Највећи проблем је пут за Пријечане, потом мост који већ двије године чека на ревизију и гдје је извођач радова у покушају реконструкције и покушавамо мост пустити у функцију што је прије могуће – рекао је градоначелник.

Ранкица Пушић, директор ОШ „Јован Дучић“, казала је да је у реконструкцију школе уложено 53.000 КМ и да данас школу у Пријечанима похађа око 100 ученика у три смјене.

– Објекат школе је у потпуности обновљен, санирани су кров, столарија, подови, мокри чворови и двориште. Изражавам захвалност Градској управи и градоначелнику, као и Министарству просвјете који су помогли санацију школе у Пријечанима – рекла је Пушић.

Предсједник Савјета МЗ Пријечани Дарко Шкобић, рекао је у школи сваким даном све више ученика, иако би их било више да родитељи не уписују дјецу у Трн или Лазарево. Он је захвалио Градској управи на санацији школи и изразио наду да ће ускоро бити ријешени и други инфраструктруни проблемио у овом насељу.