Средства за спорт распоређена на основу резултата

У данашњем наставку 20. сједнице Скупштине Града, одборници су подржали Програм развоја спорта града Бање Луке са приоритетним областима финансирања у 2018. години.

-Безбједност, здравље и масовност дјеце на спортским теренима је оно на чему је акценат стављен у овом програму развоја спорта – казао је начелник Одјељења за образовање, здравство, омладину и спорт Драган Бањац, истичући да су за ову годину планирана директна улагања у спорт у износу од два и по милиона КМ.

Како је истакао Бањац, по први пут финансијска средства се распоређују по спортским резултатима.

-Оно што је још значајно јесте низ инфраструктурних пројеката који се планирају радити ове године, затим 250.000 КМ за школски спорт, 40.000 КМ за обуку непливача кроз коју годишње прође најмање 500 дјеце других разреда основних школа. По први пут ове године, Град финансира два обавезна систематска прегледа у спортовима којим је то прописано спортским правилима. Првим систематским прегледом обухваћено је око 700 спортиста старијих од 18 година, и око 500 спортиста који имају други систематски преглед у току такмичарске сезоне – казао је Бањац.

Једна од новина је и пројекат „Спорт доступан дјеци“ којим се планира суфинансирати чланарине у спортским организацијама за дјецу нижих узрасних категорија која су у систему такмичења.

Говорећи о расподјели средстава за спорт, Бањац је навео да се нису могле чути примједбе спортиста на програм.

-То је доказ да радимо праву ствар – рекао је Бањац и додао да на рад Комисије ниједна спортска организација у Бањој Луци није поднијела притужбу или захтјев за ревизију бодовања на овај програм, нити је било амандмана Савјета за спорт ни одборника.

 

Предсједник Скупштине Града Зоран Талић рекао је да оно што добро доноси Програм развоја спорта са приоритетним областима финансирања, који је изазвао вишечасовну расправу на данашњој сједници, јесте што се уводе школске секције.

-Добрo је да се тако траже таленти, а с друге стране да имамо и ону здравствену компоненту која је итекако битна за нашу омладину – рекао је Талић.

Филм „Лица Лафоре“

У току паузе скупштинске сједнице, одборницима, начелницима и шефовима одсјека Градске управе и директорима јавних установа и предузећа приказан је документарни филм аутора Дениса Бојића „Лица Лафоре“, који говори о борби бањалучке породице Гајић за проналажење лијека за ову ријетку болест, од које су обољеле њихове кћерке.

Предсједник Талић, који је организовао приказивање филма, рекао је да је циљ ове активности да се помогне породици Гајић, која се, осим за своју, бори за сву дјецу која болују од ове тешке болести.

-Желимо да, као локална заједница, дамо свој допринос у борби за проналажење лијека – рекао је Талић.

Друге тачке дневног реда

Одборнци су данас усвојили и План утрошка средстава за техничко опремање Професионалне територијалне ватрогасне јединице у овој години и извјештај о реализацији прошлогодишњег плана, као и више кадровских питања.