Погледајте како ће изгледати центар града

Центар Бање Луке би у наредним годинама требало да поприми потпуно нови изглед, обиљежен духом новог времена и савремених архитектонских рјешења.

Први корак на том путу је недавно усвајање Нацрта Регулационог плана дијела централног градског подручја, који је Скуштини Града предложио градоначелник Игор Радојичић.

Нацрт овог плана дефинише будући изглед земљишта на најатрактивнијој позицији у граду, на потезу од старе аутобуске станице до сједишта Путева РС, односно, од Алеје Светог Саве до Кастела.

Oвим планом наставља се пројекат започет још тридесетих година прошлог вијека, када је дефинисан садашњи изглед центра града.

По овом плану, садашњи јавни паркинг на локацији старе аутобуске станице замијениће велики парк, у чијем би центру требало да буде изграђен спомен војводи Степи Степановићу, док ће са обје стране парка бити изграђени надземни паркинзи.

У наставку, „нестаје“ и садашњи паркинг код Музеја савремене умјетности којег ће замјенити нови трг.

Послије тзв. Паркића, план наставља изградњом још једног парка, названог по Бану Милосављевићу, који би у потпуности „покрио“ данашњи тзв. Зенитов паркинг.

У наставку, послије Бановог парка, предвиђена је изградња велике, широке алеје са много зеленила на чијем би крају био изграђен трг на којем би било подигнуто централно спомен обиљежје борцима Одбрамбено отаџбинског рата.

Истовремено, нови регулациони план за централно градско подручје, између осталог, предвиђа и градњу модерних вишеспратница, од којих ће највеће бити двије до 15 спратова, које су планиране на локацији испод Техничке школе. Модерна вишеспратница планирана је и на локацији садашње „Плоче“ на Тржници, као и на мјесту некадашњег кина „Козара“.

За детаљније погледајте видео презентацију.