Поводом обнове Банског двора: Вечерас концерт Стефана Миленковића и Слободана Тркуље

Заједничким наступом свјетски познатих умјетника Стефана Миленковића и Слободана Тркуље, вечерас, са почетком у 21.15 часова, испред Културног центра Бански двор биће одржан концерт поводом завршетка обнове спољашњег дијела „храма културе“ и предаје апликације Бање Луке за Европску престоницу културе 2024. године.

  • Kонцерт ће бити одржан под слоганом „Супротности се привлаче“, под којим се Бања Лука кандидовала за Европску престоницу културе 2024. године – казао је градоначелник Игор Радојичић, позивајући Бањалучане да се вечерас придруже својеврсном слављу због обнове Банског двора.

Он је указао да ће овим бити озваничен крај санације спољњег дијела Банског двора, што је највећа санација овог објекта у посљедњих пет деценија.

  • Уједно, окончан је рад и на пријавном обрасцу за кандидатуру Бање Луке за Европску престоницу културе, а у септембру ћемо у Бриселу „бранити“ нашу апликацију, са надом да можемо донијети престижну титулу у наш град. Уколико је освојимо, то би био својеврстан културни шок за Бању Луку, с обзиром на то да је ријеч о највећем културном подухвату, али и шанси за подизање видљивости нашег града – нагласио је Радојичић.

Два врхунска умјетника вечерас први пут заједно наступају, уз пратњу Бањалучке филхармоније и музичара из Бихаћа и Јајца.

Говорећи о  вечерашњем наступу, Стефан Миленковић је казао да  Бањалучани могу очекивати сјајан концерт.

-С једне стране, наши стилови су контрасни, а с друге стране веома компатибилни. То ће бити популаран, али истовремено и веома захтјеван програм, поготово што се изводи на отвореном простору – казао је Миленковић.

Слободан Тркуља изразио је задовољство због заједничког наступа са Миленковићем, истичући да му је драго да се институције културе обнављају на овај начин јер како је рекао обновом културе обнављамо и себе.

-Част ми је што ћу бину дијелити са мојим колегом Миленковићем. На око, нисмо исти јер свирамо музику из различитих жанрова, али обојица смо умјетници широког схватања музике – навео је Тркуља.

Директор Банског двора Младен Матовић казао је да ово велики дан како за Бански двор тако и за цијелу Бању Луку.

-Стекли су се предуслови да се почне размишљати о етапном санирању енеријера, али и о новим садржајима и просторима за умјетнике – казао је Матовић.

Средствима Владе Републике Српске и града Бање Луке, у обнову Банског двора, укључујући и реконструкцију крова, уложено је око три милиона КМ. Током реконструкције, у потпуности је обновљена девастирана фасада, обновљен кров и у потпуности замијењена столарација, придржавајући се строгих конзерваторских правила будући да се ради о заштићеном објекту.

 Са синоћње генералне пробе

Са синоћње генералне пробе

Билбија: Предаја апликације до 24. августа

Марко Билбија, шеф Тима за кандидатуру Бање Луке за Европску престоницу културе, казао је да је у завршној фази цијела припрема апликације, те да су рокови овог финалног круга у којем је Бања Лука, са градовима партнерима Бихаћ и Јајце, август и септембар.

  • Рок за предају апликације је 24. август, а затим у септембру у Бриселу бранимо нашу апликацију. Бања Лука је припремила план развоја културе до 2024. године на основу којег би могли те године да се назовемо престоницом кулутре – казао је он и додао да је вечерашњи концерт најбоља илустрација бањалучког концепта под називом „Супротности се привлаче“, који приказује како музичари из два свијета жанровски могу да пронађу ту компатибилност и нову вриједност која настаје спајањем нечега што до сада није било уобичајено.