Охрабрујући налази нових истраживања на Кастелу

Већ у првим данима новог истраживања тврђаве Кастел, добијени су охрабрујући подаци који потврђују прадавно настањивање овог, вриједног архолошког локалитета, потврдио је археолошки тим, који, уз подршку Града, проводи нова истраживања на овој локацији.

Ново истраживање проводи Музеј Републике Српске у сарадњи са Друштвом археолога Републике Српске, Центром за нове технологије “Виминацијум” Београд, те Републичким заводом за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Републике Српске. Истраживање финансира Град Бања Лука.

Пројектом “Примјена савремене методологије у археологији”, предвиђено је снимање локалитета Кастела геофизичким методама, које ће омогућити увид у стање локалитета, односно дати преглед ситуације потенцијалних археолошких локација за ископавање неинвазивном методом.

Како су истакли из Музеја, архолошки тим је задовољан прелиминарним резултатима геофизичких снимања, а сви добијени резултати вишедневног рада биће презентовани по његовом завршетку.

У ранијим истраживањима, на Кастелу су пронађени бројни остаци и предмети из времена Римског царства. По тим истраживањима, највјероватније су прво утврђење (Кастра) саградили Римљани у другом вијеку.