Отворени нови вртићи у Обилићеву и Росуљама, ускоро још један на Старчевици

Два нова вртића, у који ће бити смјештено 66 малишана, отворена су данас у Обилићеву и Росуљама, у настојању да се смање листе чекања и да што већи број дјеце добије прилику за адекватно предшколско образовање.

На радост родитеља и дјеце, од данас су у функцији вртићи „Полетарац“ у Обилићеву (Улица Марка Краљевића) и „Палчица“ у Росуљама (у тзв. црвеним зградама, Улица Краља Петра II Карађорђевића). Отварање ових, мањих вртића дио је шире стратегије градских власти којом се настоје искористити постојећи пословни простори у власништву Града и дати им нову, друштвену функцију.

Градоначелник Игор Радојичић, који је данас отворио нове вртиће, заједно са директорицом Центра за предшколско васпитање и образовање Јеленом Куртиновић, најавио је да би до краја ове године Бања Лука могла добити још један вртић, који ће бити израђен по истом принципу. Ријеч је, како је нагласио, о пословном простору на Старчевици, у којем је донедавно била смјештена Градска развојна агенција.

– Већ годинама уназад, Бања Лука има јако изражену потребу за новим вртићима, што је видљиво по дугим листама чекања. У покушају да ријешимо овај проблем, током ове године смо настојали да то питање ријешимо онако нам је најлакше, дакле да искористимо градске пословне просторе и трансформишемо их у вртиће. Тренутно, проводи се јавна набавка за још један мањи вртић, онај на Старчевици, и наша су очекивања да ће ти радови бити завршени до краја ове године – рекао је Радојичић.

Он је прецизирао да је у опремање и реконструкцију два новоотворена вртића уложено око 300.000 КМ, с тим да су дио новца, и то за грађевинске радове на вртићу у Росуљама, обезбједиле осигуравајуће куће, као знак њихове одговорности према друштвеној заједници.

Миломир Дурмић, предсјeдник Скупштине удружења осигуравајућих друштава РС, нагласио да је да су одлучили да помогну Бањој Луци да добије још један нови вртић, те најавио да ће сличну праксу преносити и у другим локалним заједницама.

Јелена Куртиновић, директорица Центра за предшколско васпитање и образовање, оцијенила је да, отварањем нових вртића, повећа обухват за пријем дјеце. Она је прецизирала да је системом предшколског образовања тренутно обухваћено нешто више од 17 одсто дјеце на подручју Бања Луке, док је новом стратегијом развоја града планирано да се тај обухват повећа на 50 одсто.