Отворена обновљена Улица Петра Великог у Чесми

Новоизграђена, централна саобраћајница у Улици Петра Великог у насељу Чесма данас је пуштена у саобраћај.

Нову саобраћајницу, у чију је изградњу уложено 750.000 КМ, данас су свечано отворили градоначелник Игор Радојичић и предсједник Савјета Мјесне заједнице Миладин Маличевић.

Радојичић је нагласио да је новоизграђена саобраћајница дуга око 800 метара, те да је, истовремено, изграђена оборинска канализација, обострани тротоари и нова јавна расвјета.

-Ово су лијепе вијести за Чесму, поготово ако знамо да је ових дана започео и пројекат рјешавања водоснабдијевања виших дијелова насеља, градњом новог резервоара – рекао је Радојичић.

Чесма је једно од најбрже растућих бањалучких насеља, са близу 6.000 становника. Ово насеље је од 1991. године до данас готово учетворостручило број становника.

Крајем 2016. године, у Чесми је изграђен и нови мост на Врбањи, на мјесту старог који је тешко оштећен у катастрофалним поплавама из 2014. године.

Предсједник Савјета Мјесне заједнице Маличевић нагласио је да су мјештани годинама чекали нови пут кроз насеље, те да је данас срећан дан за ово насеље.

-Према пројекту, предвиђено је да се саобраћајница гради све до игралишта у Мађиру. Међутим, свјесни смо ограничених финансијских средства и бројних приоритета које Град има на другим мјестима, због чега смо, приликом предлагања инфраструктурних приоритета за идућу годину, тражили да се овај пројекат настави, градњом још једног дијела улице. Према томе, наша очекивања су да би комплетна Улица Петра Великог могла бити завршена за двије до три године  – нагласио је Маличевић.

Упоредо са новим путем, у Чесми би ускоро требала бити проширена и подручна, четворогодишња школа, а радови на доградњи учионица су у завршној фази.

Према плановима градске администрације, након изградње овог пута, сљедећи велики пројект из саобраћајне инфраструктуре биће изградња  модерне саобраћајнице из правца Петрићевца према Мотикама, које у посљедњих неколико година, попут Чесме, биљеже велики пораст броја становника.