У функцији систем јавног изнајмљивања бицикала

Бања Лука се данас придружила великој породици свјетских градова који користе  систем за јавно изнајмљивање бицикала. Градоначелник Бање Луке Игор Радојичић, озваничио је данас почетак рада овог система у нашем граду под називом „BL bike“. Први корисници система постали су бањалучки студенти којима је градоначелник Радојичић уручио корисничке картице.

У изјави новинарима Радојичић је нагласио да је Бања Лука постала дио глобалног система, тзв. bike sheringa и да смо 150. град у свијету који користи систем Next bike.

– Бицикли су од данас на располагању грађанима Бање Луке и туристима који долазе у наш град. На четири локације у граду је понуђено 30 бицикала. Цијене изнајмљивања су популарне, годишња карта износи 20 КМ, а мјесечна пет. Циљ је популаризација здравог начина живота, да што више користимо здраве облике превоза, а што мање моторна возила – рекао је Радојичић и додао да се у овај пројекат уклапа и усвајање регулационог плана за ужи центар града којим је предвиђено склањање готово свих паркинга са саобраћајница што ће омогућити више мјеста за бициклистичке и пјешачке стазе.

Менаџер компаније Nextbike Себастијан Слебух из Лајпцига, захвалио је на топлој добродошлици у Бању Луку и рекао да је њихова визија да свијет учине наклоњенијим здравим и еколошки прихватљивим начинима превоза.

– Наша компанија је почела са радом 2005. године у Њемачкој и Бања Лука је 150. по реду град у којем смо инсталирали наш систем. Позивамо грађане да се информишу о нашем систему, јер чланством у једном граду постајете наш корисник у цијелом свијету – навео је Слебух.

Тихомир Дакић из Центра за животну средину, рекао је да ће овај систем допринијети кретању грађану у Бањој Луци, те изразио увјерење да ће Град на најбољи начин управљати системом.

Регистрација

Заинтересовани корисници мoгу се регистровати интернетом (www.nextbike.ba/sr/banjaluka/, a линк се налази и на нашој страници, у рубрици „Наше натраженије услуге“), мобилном апликацијом, директно на терминалу или доласком у просторије Одјељења за саобраћај и путеве. Доласком на терминал и провјером идентификације, систем аутоматски откључава бицикл.  По завршетку вожње, корисник враћа бицикл на један од терминала, а систем аутоматски врши обраду и наплату у зависности од времена кориштења бицикла. Годишња чланарина износи 20 КМ, а уплатом те чланарине грађани могу користити бицикле у 150 градова свијета. Према важећем цјеновнику за Бању Луку, првих пола сата вожње је бесплатно, а сваки наредни сат се наплаћује 1,50 КМ, док вожња дужа од пет сати (максимално 24 сата) кошта 20 КМ. Локације на којима се могу изнајмити бицикли су: центар града – Улица краља Петра I Карађорђевића, водени парк Аквана, Парк Младен Стојановић и Улица Мајке Југовића – код Студентског центра „Николa Тесла“.