Од данас авио веза за Стокхолм, Брисел и Меминген

Први авион ирске компаније „Рајан ер“ на линији Стокхолм – Бања Лука – Стокхолм, данас је слетио на Аеродром Бања Лука што представља почетак много боље повезаности Бање Луке са Европом и свијетом, јер ће авиони ове авио компаније, по два пута седмично, летјети за Стокхолм, Брисел и Меминген.

Овом свечаном догађају присуствовао је и градоначелник Бање Луке Игор Радојичић, који је оцијенио да је успостављање авио веза са три европске дестинације веома снажна претпоставка за развој нашег града.

– Ово је врло важан дан за Бању Луку. У свим разговорима које смо водили претходних година о туризму или бизнису, једно од главних питања је било како доћи до Бање Луке. Савремени свијет је навикао на комфор авионског саобраћаја и коначно смо дошли у ситуацију да имамо везу са три значајна одредишта у Шведској, Белгији и Њемачкој. Ми ћемо сигурно ове погодности снажно искористити у промоцији Бање Луке – нагласио је градоначелник.

Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић, изјавила је да је сарадња са авио-компанијом „Рајан ер“ и успостављање авио-линија са бањалучког аеродрома од огромног значаја за Српску и Бању Луку, јер ће бити додатно отворени према европским дестинацијама.

– Успостављање авио веза са Европом значи много за све наше људе, привреднике, туристе и у складу је са напорима које смо улагали у претходном периоду. Сада смо на почетку и очекујем да ће Аеродром Бања Лука живјети сасвим другачији живот и да ће то бити од велике користи за цијели овај крај – рекла је новинарима Жељка Цвијановић

Министар саобраћаја и веза РС Неђо Трнинић, казао је да је план да бањалучки аеродром у наредном периоду има око 100.000 путника на годишњем нивоу.

Директор Аеродрома Бања Лука Душко Ковачевић, оцијенио је да је ово велики дан за бањалучки аеродром.

– Ово је историјски тренутак за наш аеродром. Најважније је да наши грађани имају могућност да лете нискотарифним компанијама према европским одредиштима – рекао је Ковачевић.

Пилот „Рајан ера“ Владимир Милићевић, рекао да је лет из Стокхолма протекао мирно и трајао два часа и двадесет минута.

Авион „Рајан ера“ одлетио је за Стокхолм са бањалучког аеродрома око 11.15 часова.