Održana regionalna konferencija o energetskoj suverenosti

U Banskom dvoru danas je održana stručna regionalna konferencija pod nazivom „Energetska suverenost – Banja Luka kao regionalni centar“ na kojoj je predstavljen projekat „Eko toplane“ i način rješavanja višedecenijskog problema grijanja u Banjoj Luci.

U ime Grada Banja Luka, na panelu konferencije je govorio zamjenik gradonačelnika Srđan Amidžić. On je naglasio da Banja Luka može biti ponosna na projekat „Eko toplana“ i da će građani uživati brojne pogodnosti.

– Prva pogodnost se tiče ekologije, a druga je energetska suverenost odnosno činjenica da se na svjetskom tržištu mijenjaju cijene energenta, da to na nas neće uticati, jer kao energent koristimo domaću drvnu sječku. Najvažniji aspekt je finansijski, jer je u proteklih 11 godina, Grad Banja Luka izdvojio 120 miliona maraka za nabavku energenta odnosno ovaj iznos je utrošen da grijanje u Banjoj Luci ne bi stalo. Vizija gradonačelnika Radojičića je bila da riješimo veliki gradski komunalni problem i da grijanje više ne bude problem već jednostavno pitanje komfora – naveo je Amidžić u svom izlaganju.

Jože Torkar iz slovenačkog Petrola, kazao je da je plan EU da 50 odsto energije u sistemima daljisnkog grijanja u Evropi bude proizvedeno iz obnovljivih izvora, a da će u Banjoj Luci oko 85 odsto toplotne energije biti proizvedeno iz obnovljivog izvora odnosno biomase.

Direktor preduzeća „Eko toplane Banja Luka“ Borko Torbica, kazao je da je u izuzetno kratkom vremenu od osam mjeseci osmišljen i sporoveden projekat izgradnje nove toplane na biomasu u Banjoj Luci, te da je pristup projektu bio na visokom nivou u tehničkom, pravnom i logističkom smislu. On je naglasio da je na ovaj način Banja Luka ucrtana na evropsku mapu gradova koji koriste savremene tehnologije.

Današnjoj konferenciji su prisustvovali premijeri Srpske i Srbije Željka Cvijanović i Ana Brnabić, gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić, predsjednik Skupštine grada Zoran Talić, ministri vlada RS i Srbije, te načelnici opština i gradonačelnici gradova iz BiH i regiona.

Obraćanje zvaničnika

Gradonačelnik Igor Radojičić, u svom obraćanju, naglasio je da je Banja Luka u projekat izgradnje nove toplane ušla prije svega zbog brige o svojim građanima.

– Nismo mogli da dozvolimo da 20.000 domaćinstava svake zime strijepi da li će imati grijanje, a sa druge strane, oni koji ne koriste daljinsko grijanje da svojim novcem finansiraju stalne gubitke koje je proizvodila Toplana. Za naš grad ovo je jedan važan korak u novoj fazi razvoja Banje Luke. To je korak u segmentu koji podrazumijeva pametni, zeleni i grad sa povoljnim poslovnim okruženjem. Nadam se da smo kroz ovo partnerstvo u izgradnji nove toplane uvjerili širu poslovnu zajednicu da ovdje imaju pouzdanog partnera i da su svi dobro došli. Mi smo prva lokalna zajednica u BiH kojoj je EBRD direktno plasirala sredstva bez dodatnih garancija, vjerujući u naš projekat kojim smo dugoročno riješili problem daljinskog grijanja – rekao je Radojičić.

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, rekla je da je današnja konferencija kruna uspješnog procesa od velikog značaja za Banju Luku i Republiku Srpsku.

– U rekordno kratkom vremenu smo završili važan gradski i republički projekat. Mobilisali smo sve naše institucije na republičkom i lokalnom nivou da se uključe u projekat – naglasila je Cvijanović i podsjetila da je grijanje u Banjoj Luci u prošlosti bila prava noćna mora za sve.

Srpska premijerka Ana Brnabić, istakla je da je od velikog značaja to što je za ovaj projekat upotrebljena domaća tehnologija i da on pokazuje da imamo domaće firme koje mogu da se takmiče sa najboljim inostranim firmama.

– Imamo firme iz Republike Srpske koje rade u Srbiji i zapošljavaju značajan broj ljudi. To su firme koje mogu da naprave inovativna rješenja i ponude novu tehnologiju. Ovo je signal i za sve ostale privrednike da uspostavimo još bolju i čvršću saradnju u svim oblastima – rekla je Ana Brnabić.

Zahvalnice

Gradonačelnik Igor Radojičić uručio je zahvalnice zaslužnima za relaizaciju ovog projekta, dok je ministarka Srebrenka Golić zvanično uručila upotrebnu dozvolu preduzeću „Eko toplane Banja Luka“. Zahvalnice su uručene: Željki Cvijanović, predsjednici Vlade Republike Srpske; Srebrenki Golić, ministarki za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske; Seki Kuzmanović, direktorici Elektrokrajine;  Petru Đokiću, ministru industrije energetike i rudarstva RS;  Risti Mariću, generalnom direktoru JP  “Šume RS”; Lazaru Đukiću, direktoru kompanije Kotloremont Kraljevo;  Dušanu Torbici, predsjedniku uprave Elnos grupe; Janu Braunu, direktoru Evropske banke za obnovu i razvoj u Bosni i Hercegovini; Tomažu Berločniku, predsjedniku uprave Petrola Slovenija  i Aleksandru Kesiću, direktoru Sberbank Banja Luka.