Одлука о новом градском празнику на сједници Скупштине града 13. марта

Тридесета сједница Скупштине града Бања Лука биће одржана 13. марта, одлучено је на данашњој сједници скупштинског Колегијума.

Одборници ће разматрати 43 тачке дневног реда, између осталог, приједлог одлуке о измјени и допуни Статута Града Бања Лука, којом је предложено да се 21. новембар уведе као градски празник – Дан ослобођења града у Првом свјетском рату.

На овој сједници, градски парламент ће разматрати и приједлог одлуке о допуни Одлуке о уређењу простора и грађевинском земљишту, према којој ће границе љетњих тераса свих кафића и ресторана бити физички обиљежене, у настојању да се уведе ред у ову област.

-С обзиром на то да нам предстоји нова туристичка сезона, у том смислу смо посебно регулисали сегмент који се односи на љетне баште. Имали смо доста приговора да они који су добили дозволе за постављање љетних башта, често излазе из габарита када је у питању иста. Оно што ће бити измијењено, јесте да ће сваки угоститељски објекат са одобрењем за љетну башта имати јасно обиљежене границе баште, како би сваки грађанин могао видјети да ли неко од њих нарушава просторно уређење – казао је замјеник градоначелника Бање Луке Срђан Амиџић.

Говорећи о приједлогу одлуке о одобравању зајма Привредном друштву „Завод за изградњу“ која је такође на дневном реду 30. сједнице,  Амиџић је навео да је ријеч о наставку активности у оквиру процеса реструктурирања градских предузећа.

– Завод је на одређен начин доживо консолидацију, али вршимо рационализацију са аспекта броја радника и свега онога што само по себи подразумијева трошкове – казао је Амиџић и додао да ће зајам бити хипотекарно обезбијеђен од стране Завода.

Предсједник Скупштине града Бања Лука Зоран Талић казао је да су на предстојећој сједници у већини она питања која су и утврђена самим програмом рада Скупштине за текућу годину.

-Ту су и редовни извјештаји и програми градских установа Бански двор и СЦ „Борик“, као и Туристичке организације града, а у априлу нас чекају извјештаји осталих установа под надлежношћу Града – рекао је Талић.

Градски парламент на засједању 13. марта разматраће више нацрта измјене дијелова регулационих планова и одлука о додјели простора у закуп под посебним условима. На дневном реду је и информација о стању и развоју туризма на подручју града за прошлу годину, као и извјештај о реализацији Плана утрошка средстава за техничко опремање Професионалне територијалне ватрогасне јединице града Бање Луке у 2018. години.