Ове године прва домаћинства на мрежи „Црног врела“

Град Бања Лука расписаће ових дана тендер за изградњу водоводног подсистема „Звијезда“, у оквиру великог пројекта „Црно врело“, које би требало да обезбиједи водоснадбијевање за 20.000 становника са рубних подручја Бање Луке и Приједора.

Захваљујући изградњи подсистема „Звијезда“, процијењене вриједности од око милион КМ, ове године би прва домаћинства у селима Горњи и Доњи Перван, као и у Голешима требало да добију воду у својим домаћинствима. Према тендерској документацији, јавна набавка се односи на изградњу два крака овог подсистема у дужини од 11 километара.

Начелник Одјељења за комуналне послове Петар Билчар, истакао је да ће по завршетку изградње и опремања фабрике воде за водовод „Црно врело“ на мрежи бити спојени и први потрошачи.

– Овај пројекат је један од пет великих инфраструктурних захвата на подручју града које ће бити финансиран емисијом хартија од вриједности. Јавни позив за упис и уплату друге емисије обвезница, у вриједности од шест милиона КМ објављен је 26. марта, а упис обвезница почиње сутра, 11. априла, под јако повољним условима – казао је Билчар.

Послије вишегодишње паузе, радови на реализацији пројекта „Црно врело“ настављени су прошле године, изградњом фабрике воде у Первану. Међутим, да би становници мањачког платоа и рубних дијелова Приједора добили воду са овог система потребно је наставити радове на одвојеним подсистима, међу којима је и „Звијезда“.

Поред наставка пројекта „Црно врело“, градским обвезницама ће бити финансирана изградња новог моста на локацији Зеленог моста, прва фаза реконструкције Улице краља Александра I Карађорђевића у дужини од 1,2 км, изградња наставка Источног транзита,те наставак изградње спортске дворане у некадашњем Шопинг центру.

 Фото архива

Фото архива

Из градског Одјељења за финансије подсјећају да упис обвезница почиње у сриједу и напомињу да је ово веома добра прилика за инвестирање, с обзиром на атрактивне каматне стопе.

– Укупна номинална вриједност обвезница износи шест милиона КМ, са каматом од 4,5 одсто годишње и роком доспијећа седам година. Број обвезница које се емитују је 60.000, номиналне вриједности по обвезници 100 КМ – наводе у ресорном одјељењу.

Упис обвезница трајаће осам дана.