Обновљен вртић „Бамби“: Бољи услови за боравак 150 малишана

У оквиру пројекта енергетске ефикасности, реконструисан је објекат дјечијег вртића „Бамби“ у насељу Нова варош, за шта је издвојено 150.000 КМ. Пројекат је реализован уз финансијску подршку Владе Шведске и Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност РС, а радове је реализовао Развојни програм Уједињених нација.

Градоначелник Радојичић, који је данас присуствовао церемонији поводом завршетка пројекта енергетске ефикасности  на овој, предшколској установи, захвалио је свим партнерима који су омогућили обнову вртића.

-За нас је изузетно важно да у Центру за предшколско васпитање и образовање добијамо нове капацитете и обновимо постојеће објекте. Град Бања Лука је у прошлој и у овој години изузетно фокусиран на школство. Тако ћемо ове године, радити на 19 основних и средњих школа, од којих је највећи посао доградња школе на Старчевици, вриједности преко милион КМ. Радимо или је већ завршено и неколико пројеката енергетске ефикасности, и то на објектима школа „Јован Цвијић“, „Доситеј Обрадовић“, „Вук Караџић“ и „Десанка Максимовић“ – нагласио је Радојичић.

Када је ријеч о предшколском образовању, према његовим ријечима – што властитим што донаторским средствима, раде се три нова вртићка простора, док су четири објекта обновљена, а све у циљу да се обезбиједи што више мјеста за наше малишане и побољшају услови за њихов боравак.

-Нове просторе радимо у Росуљама и у Обилићево гдје је у току њихово опремање, а до краја године у плану је и уређење простора за вртић на Старчевици, на мјесту гдје је раније била смјештена Градска развојна агенција – истакао је градоначелник.

Директор Центра за предшколско васпитање и образовање Јелена Куртиновић казала је да пројекат енергетске ефикасности обезбјеђује дјеци нормалне услове за боравак, изражавајући наду да ће у сарадњи са партнерима наставити овај посао и на другим вртићким установама.

 

Министар индустрије,  енергетике и рударства Петар Ђокић казао је да је у цијелој Републици Српској, захваљујући пројекту енергетске ефикасности, на 32 објеката обављена реконструкција, односно замјена кровне конструкције, столарије и фасада.

-За то је утрошено око два милиона марака, а ова активност биће настављена и у наредном периоду. Регистровано је још око 700 објеката на којима је потребно обавити тај посао и развити систем енергетске ефикасности, од чега је највише образовних и предшколских установа – навео је Ђокић.

Истовремено,  у име УНДП-а Sukhorb Khoshmukhamedov и директор Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност РС Срђан Тодоровић потписали су данас нови уговор о реализацији активности везаних за повећање енергетске ефикасности, рационализације управљања енергијом и смањењу емисија у ваздух.

Пројекат проводи УНДП уз финансијску подршку Владе Шведске, Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност РС и Фонда за заштиту околиша ФБиХ у сарадњи са Министарством спољне трговине и економских односа БиХ, министарствима просторног уређења РС и ФБиХ и локалним заједницама.

Пројекат „Зелени економски развој“ посвећен је креирању услова за инвестиције у повећању енергетске ефикасности јавних објеката како би се оствариле буџетске уштеде, повећао број „зелених радних мјеста“, побољшао комфор за кориснике и реинвестирала уштеђена средства што доприноси привредном развоју и очувању животне средине.

Sukhorb Khoshmukhamedov казао је да се свака уложена марка у мјере енергетске ефикасности врло брзо враћа, те да је веома оправдано улагати у ове мјере.

-Оно  што је још битније, јесте да ће око 150 дјеце из вртића „Бамби“ имати много боље услове за боравак и рад у вртићу – закључио је он.

Директор Фонда Срђан Тодоровић истакао је значај овог пројекта са више аспекта, прије свега потребе да се утопле објекти за угодније услове њихових корисника.

-Кроз овај пројекат планирамо да обезбиједимо, да се из уштеде које ће се постићи реализацијом оваквих пројеката, један дио враћа у Фонд како би у континуитету имали могућност финансирања мјера енергетске ефикасности – навео је Тодоровић.