Новогодишњи пријем: Бања Лука има оптималне услове за развој

Градоначелник Бање Луке Игор Радојичић и предсједник Скупштине града Зоран Талић, приредили су вечерас у Банском двору традиционални новогодишњи пријем за представнике јавног живота нашег града. Честитајући свима наступајућу 2019. годину, уз много лијепих жеља, Радојичић је поручио да је година на измаку, за наш град, била богата, али истовремено и бурна. Он је подсјетио да су реализовани бројни пројекти у граду, а да смо са међународне сцене, ове године, донијели пет награда у наш град.

– Свјетску бронзану награду за иновативан пројекат нове градске топлане, награду за најбржу урбану трансформацију у саобраћају током једне године, награду Уједињених нација за пројекат здравог старења посвећен људима треће животне доби, носимо титулу европски град спорта и награду на Салону урбанизма Србије за пројекат арборетума. Ушли смо у финале такмичења за титулу Европска престоница културе 2024. што је такође огроман успјех – рекао је градоначелник.

Он је додао да градска администрација настоји да ради стратешки и дугорочно.

– Јуче је усвојена стратегија развоја града за наредних 10 година, која Бању Луку представља као модеран европски град и регионални центар. Такође, усвојили смо стратегију културе за наредни десетогодишњи период, план капиталних инвестиција, те средњорочне планове у спорту и саобраћају, а радимо први акциони план “зеленог града”. Заједно са усвојеним смјерницама урбанистичког плана, који се још налази у процесу јавне набавке, Бања Лука ће имати систематичну базу за дугорочан економски развој – нагласио је Радојичић.

Он је навео и неке параметрe који охрабрују и дају наду да могу бити основа за даљи напредак.

– Ове године је било много капиталних пројеката који су рађени у нашем граду. Драго ми је чути да су све здраве компаније у Бањој Луци биљежиле раст, да је повећан број запсолених и да је повећана производња. У једном моменту имали смо 58 активних градилишта у граду. Сектор услуга у граду је растао у распону од 4 до 15 одсто – образложио је Радојичић.

Градоначелник је истакао да је током ове године обједињен клинички центар на Паприковцу, изграђен аутопут Бања Лука – Добој, да је у току изградња великог регионалног шопинг центра и друго.

– Више од 30 милиона марака је уложено у рјешавање проблема грађана односно у капиталне инвестиције. Послије 30 година је спојен Источни транзит, послије четири деценије пред завршетком смо спортске дворане, након десет година завршена је фабрика воде Црно врело. Гради се нови Зелени мост, а идуће године планирамо још један. Ту је 19 водовода, двадесетак школа, два нова вртића, три стазе – подсјетио је присутне званице Радојичић на оно што је рађено у Бањој Луци у задњих 365 дана.

Говорећи о плановима за наредну годину, градоначелник Игор Радојичић је изразио наду да ће у 2019. бити више посла и пројеката, да ће се настојати да се саваком нашем суграђанину ријеши проблем који има.

– Да и онима којима је потребна туђа њега и помоћ приђемо ближе да буду равноправан дио друштва, да им кажемо да су корисни. Вјерујем да Бања Лука има оптималну шансу за развој ако је не сруше неки други, ако не буде злих људи. Желим свима да вам 2019. донесе успјех и напредак, да се главни град развија на понос цијеле Републике Српске, јер желимо угодан живот и лијепо уређен град – закључио је Радојичић

Случај Драгичевић

У оcврту на годину која броји посљедње дане, Радојичић је рекао да не смијемо заборавити да се Бања Лука скоро увијек налази на границама великих међународних интереса и да данас осјећамо вјетрове И турбуленције са стране. Он је подсјетио да у нашем граду од априла трају протести.

– Вјерујем да смо сви сагласни око тога да тужилаштво треба да ријеши случај Драгичевић. То је отворена рана у овом граду. Свако продужавање овог случаја даје могућности за нове конфронтације које могу довести до инцидената. Дугорочно, у случају даљих подјела и раскола, може направити огромну штету када је у питању развој и изглед нашег града. Као одговорни људи, као родитељи и дјеца, можемо позвати све суграђане на мир, разумијевање и уважавање различитих мишљења која не смију бити разлог за сукобе. Ово је гостопримљив град а такав је и народ, и немојте да то мијењамо – поручио је градоначелник Игор Радојичић.