Novi sjaj za najstariju gradsku školu

Gradonačelnik Igor Radojičić i načelnik Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport Dragan Banjac, posjetili su danas Osnovnu školu „Dositej Obradović“ u Obilićevu, jednu od 19 gradskih škola, koja će ove godine biti obnovljena u okvoru velikog projekta rekonstrukcije školskih objekata.

Gradonačelnik Radojičić je naglasio da je OŠ „Dositej Obradović“ najstarija banjalučka škola i da je cilj Grada da se poboljšaju uslovi u svim našim osnovnim i srednjim školama.

– Ovo je najstarija banjalučka osnovna škola i jedna od 19 škola na kojoj će ove godine biti izvršena obnova ili rekonstrukcija. Zahvaljujući naporima direktora škole, nadležnog ministarstva, UNDP-a i Grada, izvršena je temeljna rekonstrukcija škole. Inače, najveći projekti su rekonstrukcija Osnovne škole „Branko Radičević“ na Starčevici gdje će biti rađena dogradnja i još tri osnovne škole gdje bi trebalo da se radi kompletna zamjena stolarije i poboljšanje energetske efikasnosti – rekao je Radojičić.

Direktor škole Dragan Kovačević, izjavio je da se trenutno radi na poslovima uređenja mokrih čvorova, za što je sredstva obezbijedio Grad Banja Luka. On je naglasio da je, zahvaljujući različitim subjektima, škola u potpunosti sanirana, te da su postavljena nova stolarija i fasada i obnovljena kotlovnica. Prema njegovim riječima, kompletna rekonstrukcija ove škole biće gotova kada se završi sanacija mokrih čvorova.

Pored ove škole, u toku je obnova krova na objektima osnovih škola „Milutin Bojić“ u Mišinom hanu, „Jovan Dučuć“ u Zalužanima, „Ivan Goran Kovačić“ u Lazarevu, dok se u područnoj školi i Česmi radi na dogradnji učionica i uvođenju centralnog grijanja. Uskoro se očekuju i radovi u preostalim školama, kojima je Grad odobrio sredstva za obnovu. To su škole: „Miroslav Antić“ (za rekonstrukciju krova); „Branko Ćopić“ (za sanaciju mokrih čvorova);  OŠ „Đura Jakšić“ (za zamjenu dijela stolarije); OŠ „Petar Kočić“ (za sanaciju dimnjaka), te područna škola u Aginom selu (za obnovu fasade). Sredstva su dobile i dvije srednje škole, i to Tehnička za sanaciju krova i Elektrotehnička za zamjenu stolarije i dijela starih radijatora.