Нови градски савјет предлаже „занимања будућности“

Град Бања Лука формирао је Савјет за образовање и запошљавање, који би, у договору локалних привредника и представника образовних институција, требао довести до квалитетније уписне политике, у складу са стварним потребама тржишта рада.

Ово, савјетодавно тијело које ће давати конкретне приједлога за која занимања би требало школовати дјецу, а која укидати, формирано је на основу закључака са недавно одржаног, стратешког савјетовања Градске управе.

Начелник Одјељења за привреду Раденко Комљеновић, који је и један од чланова новоформираног савјета, истиче да ово радно тијело има за циљ да осигура дјелотворно и ефикасно приближавање тржишта рада и образовног система, предлагањем мјера за квалитетнију уписну политику.

– С тим циљем, прошле године смо по први пут суфинансирали набавке опреме за кабинете средњих стручних школа, а ове године та ћемо средства удвостручити. Успјели смо мотивисати и предузећа и привреднике, који имају интересе за школовање одређених занимања, тако да овај посао заједнички реализујемо – казао је Комљеновић.

Савјет, на чијем је челу Никола Толимир из фирме „Екслузив Линжери“, има укупно 19 чланова. Потпредсједник је Саша Тривић из „Крајина класа“, а чланови: Раденко Комљеновић, Одјељење за привреду; Драган Бањац, Одјељење за образовање, здравство, омладину и спорт; Марио Милановић, Градска развојна агенција; Младен Врећо, Завод за запошљавање Републике Српске – Филијала Бања Лука; Привредна комора Републике Српске – Подручна привредна комора Бања Лука; Љубан Бајић, Актив директора средњих школа града Бања Лука; Мирослав Попржен, Актив директора основних школа града Бања Лука; Бранко Ђуђић, „Три Бест“ д.о.о; Александар Црнчевић, „Ланако“ д.о.о; Жељко Петровић, „Елас метал еxперт” д.о.о; Дарко Партало, „Дрвопродекс“ д.о.о; Бојан Бакал, ЈУ Пољопривредна школа; Борис Спасојевић, ЈУ Угоститељско-трговинско-туристичка школа; Иван Чавић, ЈУ Електро школа „Никола Тесла“; Кристина Мрђа, ЈУ Техничка школа; Дејан Чутура, ЈУ Технолошка школа и Драгољуб Вуковић, ЈУ Школа ученика у привреди.