Новина у субвенцијама: Уручени подстицаји за средње стручне школе

По први пут, Град је издвојио 100.000 КМ за суфинансирање набавке опреме за кабинете шест средњих стручних школа за извођење практичне наставе.

Градоначелник Бање Луке Игор Радојичић, уручио је данас уговоре о овим градским подстицајима, истакавши да је Град на приједлог Савјета за привреду ове године, по први пут, отворио ову линију подршке за привреду.

-Градски Савјет за привреду предложио је да се посебна средства усмјере ка средњим стручним школама са искуством да су кабинети и опрема који су на располагању ђацима у лошем стању и дјеца завршавају школу без адекватног стручног образовања – казао је Радојичић и додао да се на јавни позив пријавило 12 средњих школа.

То је, према његовима ријечима, оправдало очекивања, тако да ће Град наставити са праксом опремања кабинета средњих школа.

-Оно што је важно у овој причи јесте то што смо успјели мотивисати и предузећа и привреднике, који имају интересе за школавање одређених занимања, тако да се ради о заједничком послу Града, школа и компанија које финансирају дио набавке опреме за кабинете – рекао је Радојичић.

Начелник Одјељења за привреду Раденко Комљеновић, истакао је да је ова  линије субвенција усмјерена ка оспособљавању школа за извођење што квалитетније стручне праксе ученика, како би они, послије школовања, били у потпуности спремни за радни ангажман у својој струци.

 

В.д. директора Електротехничке школе Мирјана Златковић, која је једна од школа која је добила средства по овом програму, нагласила је да ће им ова линија бити од велике помоћу у обуци ђака.

Према њеним ријечима, ова школа оспособљава ђаке за занимања техничара електронике, електроенергетике, рачунарства и телекомуникација.

-Имајући у виду стални напредак технологије, потребно је да обнављамо опрему и да се постижу што бољи резултатати у школовању ђака за ова занимања. Ученици су веома заинтресеовани за практичну наставу, а велики број њих већ обавља праксу у предузећима у Бањој Луци – казала је Златковићева и додала да су им партнери на овом пројекту предузећа „Телегруп“, „Елиос“ и „Ист код“.

Уговори о подстицијаима данас су уручени: Технолошкој, Техничкој, Угоститељско-трговинско-туристичкој школи, Пољопривредној, Школи ученика у привреди и Електротехничкој школи „Никола Тесла“.