Ненаду Грујичићу уручена Кочићева награда

„Кочићева награда“, којa се традиционално додјељује за укупно књижевно дјело, уручена је данас књижевнику Ненаду Грујичићу. На свечаности која је одржана у Градској управи, Грујичићу је награду уручио замјеник градоначелника Срђан Амиџић.

Амиџић је нагласио да Град Бања Лука настоји да Кочићева идеја и Кочићев дух живи током читаве године, а не само у вријеме збора. Он је нагласио да је, упркос сложеној епидемиолошкој ситуацији, одражан Кочићев збор кроз манифестације које нису захтијевале веће окупљање људи.

  • Година је другачија у односу на претходне, али успјели смо одржати традицију. Петар Кочић је говорио универзалним језиком који јесте карактеристичан за наше поднебље, али је лако разумљив сваком човјеку. Честитам господину Грујичићу и желим му успјешан и плодан рад и у будућности – навео је Амиџић.

Овогодишљи лауреат, Ненад Грујичић, истакао је да је Бања Лука значајно мјесто културе српског народа на овим просторима и да за њега ова награда представља велику част.

  • Кочићева награда је ове године имала неуобичајено велики одјек у медијима, звали су ме многи новинари за интервју и драго ми је што и јавност схвата колики је значај Кочића за наш језик и нашу културу – рекао је Грујичић.

У образложењу жирија се, између осталог, наводи да је пјесничко дјело Ненада Грујичића обимно, разноврсно и на високом естетском нивоу.

  • Од своје прве књиге „Матерњи језик“ (1978), Грујичић је објавио више књига поезије, огледа, есеја, критика, полемика, прозе, један роман, двије драме, веома запажене антологије српске поезије, те изузетно значајну антологију српског крајишког народног блага „Ојкача“. Грујичићев осећај за језик повезује два простора – крајишки Петра Кочића и војвођански Бранка Радичевића, коме је посветио више својих радова. У тешким временима српског егзодуса из Крајине, Грујичић је написао неколико пјесама потресне, кочићевске снаге – наведено је у образложењу жирија.

Додаје се да „Грујичићев осећај за језик повезује два простора, крајишки, Петра Кочића, и војвођански, Бранка Радичевића, коме је посветио више својих радова. У тешким временима српског егзодуса из Крајине, Грујичић је написао неколико пјесама потресне, кочићевске снаге“.

Одлуку о додјели “Кочићеве награде“ донио је жири у саставу Ранко Рисојевић (предсједник), Берислав Благојевић и Златко Јурић.

Програм 55. Кочићевог збора биће закључен у суботу увече у Банском двору (20.00 часова), када ће бити отворена изложна са прошлогодишње ликовне колоније.