На јесен првих пет малих интервенција у простору

Тим за мале интервенције, уз подршку Градске управе, ове године ће на градском подручју реализовати првих пет пројеката тзв. малих интервенција којим сe желe оплеменити поједини простори и уљепшати град, у оквиру вишегодишњег плана којим ће бити обухваћено више од 150 локација широм града.

Према најавама, први пројекат планиран је за 28. септембар, као велика акција поспремања града, у којој ће моћи да учествују сви наши суграђани.

Диана Ступар, члан Тима и архитекта, прецизирала је да ће, поред тога, ове године бити уређена три пасажа  у Господској. Идејна рјешења уређења биће повјерена младим бањолучким умјетницима, а пројект ће бити реализован у периоду од 7. до 14. октобра.

– У оквиру овогодишњих интервенције, биће расписан јавни конкурс за трећи пројекат – типске градске чесме које би требале бити постављене на више локација. Поред тога, ове године ће бити уређен простор код Правног факултета према Врбасу, како би  наредне године тај простор био претворен у Универзитетски парк – казала је она и додала да ће пети пројекат бити реализован у оквиру наставка уређења пјешачке зоне у центру града.

Градоначелник Игор Радојичић указао је да на подручју цијелог града постоји низ локација које ће бити уређене кроз концепт малих интервенција. Он је истакао да је овај Тим, који је формирала Градска управа, израдила детаљан елаборат са неколико различитих блокова као што су саобраћај, хидро, урбане површине, мале форме и зеленило, који укупно обухвата 150 локација у граду.
– Ове интервенције у простору грађани не само да ће моћи да виде, већ и да у њима активно учествују – казао је Радојичић.

Шеф Тима за мале интервенције Миленко Станковић је истакао како је овакав приступ уређењу простора у граду веома иновативан, посебно јер је акценат дат на грађане и њихово учешће у уређењу града.
– За реализацију свих планираних пројеката на око 150 локација у граду биће нам потребно три до пет година – рекао је Станковић, позивајући све заинтересоване грађане, али и друштвено одговорне компаније да се прикључе овој акцији и дају свој допринос да Бања Лука буде љепша и угоднијa за све њене житеље.