Нацрт ребаланса буџета на сједници Скупштине Града 10. априла

Наредна 31. сједница Скупштине града Бања Лука биће одржана 10. априла, на којој ће одборници разматрати 44 тачке дневног реда. Ово је саопштено послије данашње сједнице скупштинског колегијума.

Међу тачкама дневног реда је и приједлог закључка о прихватању Нацрта ребаланса буџета Града Бања Лука за 2019. годину.

-Домаћински смо пословали у прошлој години и имаћемо суфицит за 2018. годину. Оквир буџета по нацрту расте за неких десет милиона КМ, без кредитних средстава, тако да ће се то у оној мјери у којој се буде могло распоређивати усмјеравати искључиво у нове пројекте попут новог моста у Српским топлицама и наставка реконструкције пјешачке зоне у центру града, одмах по окончању обнове Банског двора – нагласио је градоначелник Игор Радојичић.

Такође, како је најавио Радојичић – на сљедећој сједници пред одборницима биће одлука о рефинансирању досадашњег дуга.

-Град је 2017. године извршио велику операцију реструктурисања око 70 милиона градског дуга и уредно га враћамо. У међувремену, тржиште новца је ишло у корист евентуалних корисника у смислу да новца има много и да каматне стопе падају. Зато ћемо сада ићи са приједлогом за реструктурисање око 60 милиона марака по знатно нижој каматној стопи. Желимо да остваримо уштеду и да добијемо мање годишње ануитете отплате чиме бисмо такође ослободили одређена средства за друге пројекте и потребе – казао је Радојичић.

Одборници ће на засједању 10. априла разматрати и приједлог одлуке о закључивању споразума између Бање Луке и Куманова, затим приједлог одлуке о комуналним таксама према којој за низ категорија треба да буде смањена накнада.

Предложена одлука о јавним паркиралиштима и гаражама на територији града доноси нове методе и принцип, односно доноси могућност да се на локацијама које су приватно земљиште, а у складу са регулационим планом, може ући у неку врсту партнерства у држању паркинга.

На сједници ће се наћи и одлука о измјенама одлуке о испоруци топлотне енергије, којом је предложена „омекшана“ норма за могућност искључивања потрошача са топлификационог система.

На дневном реду је и допуна одлуке о одређивању радног времена правним лицима и предузетницима који обављају трговинску, занатску и услужну дјелатност на подручју Бање Луке.

На овој сједници пред одборницима ће се наћи извјештаји о раду градоначелника и Градске управе у 2018. години и о реализацији Програма рада Скупштине у прошлој години.

На дневном реду 31. сједнице су и извештаји о раду за прошлу и програми рада за ову годину: Градске развојне агенције, Центра за социјални рад и Фондације Иновациони центар Бања Лука.

План утрошка средстава зза техничко опремање Професионалне територијалне ватрогасне јединице Града Бања Лука у 2019. години такође је на дневном реду овог засједања, те више тачака из области просторног планирања.

Међу тачкама дневног реда је и приједлог одлука о додјели награда и признања поводом 22. априла – Дана града.

Предсједник Скупштине града Зоран Талић, који је и члан комисије за избор, казао да је та комисија имала сједницу, да је пристигло доста приједлога те да су одређени и критеријуми за избор.

-Гледаћемо да награде које буду додијељене појединцима или организацијама буду баш за изузетне резултате и да то буде позитиван примјер за све оне који раде и доприносе граду, да градска власт цијени те резултате – закључио је Талић.