Настављено уклањање нелегално саграђених објеката

Одјељење за инспекцијске послове наставља са редовним активностима које обухватају и рушење бесправно изграђених објеката. По налогу Урбанистичко-грађевинске инспекције, током ове седмице је срушен бесправно изграђени пословни монтажно-демонтажни објекат – киоск, у Улици књаза Милоша, у насељу Лазарево.

Како наводе у надлежном одјељењу, ово је наставак активности које се контуинуирано проводе, како би се сузбила бесправна градња.

– У првом кварталу 2018. године, Урбанистичко – грађевински инспектори Градске управе Града Бања Лука донијели су 17 рјешења о рушењу бесправно изграђених објеката.  Од почетка ове године до данас, Урбанистичко – грађевинска инспекција порушила је укупно пет бесправно изграђених објеката.

Урбанистичко – грађевински инспектори ће и у наредном периоду вршити инспекцијске надзоре на територији града и санкционисати сваки вид бесправне изградње у складу са Законом о уређењу простора и грађењу.

– Надзор се врши континуирано и свакодневно. Радимо по пријавама грађана и по службеној дужности. Дакле, обилазимо све објекте и неће бити попуста и гледања кроз прсте било. Када је у питању процес рушења или уклањања нелегално изграђених  објеката, тек када се исцрпе сви правни лијекови, онда се може извршити рушење које мора да плати онај ко је изградио објекат – поручују из градске инспекције.

Подсјећамо, недавно је срушен и објекат у Улици Петра Кочића, у којем се дуго времена налазио кафић, а који је био изграђен на градској земљи.  Иначе, више од десет хиљада објеката у Бањој Луци изграђено је без валидне документације.