Наставља се акција: 600.000 КМ за обнову 16 школа

Шеснаест основних школа са подручја Бање Луке биће обновљено ове године, у оквиру великог плана у који ће бити уложено 600.000 КМ, саопштено је након данашњег састанка директора школа са градоначелником Игором Радојичићем.

Како је речено, за обнову школа Влада РС обезбједила је 400.000 КМ, Град 150.000 КМ и предсједница Републике Жељка Цвијановић 57.000 КМ.

– У питању су различите врсте захвата који ће бити урађени на овим објектима, од санитарних чворова, подова, котловница и другог, зависно од њихових потреба – истакао је Радојичић.

Поред овог плана, градска администрација, упоредо с тим, радиће на још три пројекта – доградњи школе „Милош Црњански“ на Петрићевцу, те изградњу спортске дворане код школа „Бранко Радичевић“ на Старчевици и „Свети Сава“ на Лаушу. За школу на Лаушу, ребалансом буџета, већ је обезбјеђено 260.000 КМ.

Радојичић је нагласио и да је неколико школа, додатно кандидовано за пројекте енергетске ефикасности за које се средства чекају из спољњих извора, а чија би реализација требала почети наредне године.

-Прошле године санирано је више од 20 школских објеката. И ове године настављамо да улажемо у школе иако Град, подсјећам, нема такву законску обавезу, али радимо на томе јер су то, ипак, наше школе и наша дјеца иду у њих – нагласио је Радојичић.

Начелник Одјељења за образовање, здравство, омладину и спорт Драган Бањац рекао је да већ од сутра школе могу почети са поступком јавних набавки како би током школског одмора ови пројекти били завршени.

-Прошле године почели смо значајнију реконструкцију школских објеката на подручју града и ову динамику морамо одржати и у наредном периоду- казао је Бањац.

Директор Основне школе „Георги Стојов Раковски“ Душан Мишљеновић,  гдје ће бити реконструисани санитарни чворови, захвалио се на издвојеним средствима.

-Наше потребе су велике, много је школа на подручју града, али улажући у њихову обнову сигурно ћемо створити боље услове за наше ученике- рекао је он.

Списак школа које ће бити обновљене ове године погледајте овдје.