Након земљотреса: Станивуковић и припадници цивилне заштите посјетили вртиће

Након јучерашњег земљотреса, градоначелник Бање Луке Драшко Станивуковић, заједно са припaдницима цивилне заштите, обишао је данас неколико јавних и приватних вртића.

  • Упутства са превентивним мјерама смо подијелили јавним установама, а данас ћемо на Тргу Крајине дијелити летке, јер је овдје превентива најважнија. Мјере које је јуче донио Градски штаб за ванредне ситуације, а које се односе на то да вртићи данас раде, показале су се исправним, јер је велики број малишана данас у вртићима. Тиме смо, вјерујем, и родитељима олакшали ситуацију – рекао је Станивуковић након данашњег обиласка вртића.

Припадници цивилне заштите су васпитачима и малишанима говорили о мјерaма које је потребно предузети прије и након земљотреса.

  • Дјеци је, прије свега, указано да у случају било какве непогоде, морају слушати васпитачице. Нагласили смо, да у случају земљотреса, не би требало бјежати под кревет, у ормар, у тоалет и не стварати панику већ слушати упутства својих васпитачица. Једном или двапут годишње потребно је одржати вјежбу евакуације како би дјеца знала гдје им је зборно мјесто за окупљање – рекао је Мирослав Малинић, командир ватрогасне јединице.

Градоначелник Драшко Станивуковић, напоменуо је да је посјета вртићима договорена јуче и да су све активности тренутно усмјерене на превентивне мјере због земљотреса. Међутим, већ почетком године, најавио је градоначелник, услиједиће активности на суштинској реформи јавних вртића.

  • Такође, тежимо изједачавању јавних и приватних вртића када је у питању њихов третман од стране градске власти, јер сматрамо да свако дијете има право на смјештај у вртић и предшколско образовање и васпитање – закључио је Станивуковић.

Градоначелник је позвао и директоре осталих јавних установа, предузећа и институција да на својим огласним плочама истакну упутства за запослене у случају земљотреса.