Мораће чешће да возе отпад: Одвоз смећа скупљи за два фенинга

Скупштина града Бање Лука највјероватније ће прихватити захтјев „Чистоће“ за поскупљењем одвоза смећа из домаћинстава, али не 29 одсто, колико је тражено, него за око 19 одсто. По овом, одвоз смећа би поскупио за два фенинга по метру квадратном стамбеног простора, односно 1,4 КМ за просјечан стан од 60 квадратних метара.

Заузврат, „Чистоћа“ ће бити обавезана на чешћи одвоз смећа и повећање броја људства који ради на одржавању градске хигијене.

Ово је саопштено послије данашње сједнице Колегијума Скупштине града, на којој је разматран дневни ред за предстојећу сједницу градског парламента, која је заказана за 12. јуни.

„Чистоћа“ је раније поднијела захтјев за поскупљењем услуга одвоза смећа, аргументујући тај захтјев поскупљењем енергената, али и повећањем плата радницима и повећаној колични отпада.

– Ове године су опет тражили да се цијена повећа за 29 одсто. Наше калкулације су, међутим, показале да има аргумената за поскупљење од 19 одсто. Ради се о промјени и порасту улазних параметара који доводе до калкулисања цијене чистоће – казао је градоначелник Радојичић.

Он је прецизирао да се ради о промјени цијена енергената у односу на прошли период када је повећана, и нарочито повећање цијене радне снаге и потреби ангажовања додатног људства и стално повећање количине отпада која се одвози.

У припреми сједнице, саопштено је и да је Бања Лука тренутно најмање задужена у последњих 10 година. По посљедњим подацима, укупан дуг је са 118 милиона КМ у посљесдњих неколико мјесеци смањен је на 115 милиона КМ.

– И по законским параметрима и по стварном степену оптерећења, Бања Лука не представља високо задужену локалну заједницу – појаснио је Радојичић.

Једна од значајних тачка дневног реда наредне  сједнице јесте рјешавање имовинских односа на једној кући која омета проширење саобраћајнице у Обилићеву, односно на укрштању улица Браће Југовића и Пионирске.

– Рјешавањем имовинских односа и уклањањем овог објекта, отвориће се сасвим други режим саобраћаја у Обилићеву. До сада није могао да се пресмјери ни аутобуски ни да се растерети уопште саобраћај у овом насељу – истакао је градоначелник.

Предсједник Скупштине:Одборници обавијештени о исправности воде за пиће

Предсједник Скупштине града Зоран Талић, истакао је да је раније затражио од Водовода  Бања Лука информацију о исправност воде за пиће због „мрље“ која се појавила у Врбасу,  те да је исти дан  достављен одговор Водовода свим одборницима да је вода исправна за пиће како би се отклониле све шпекулације. Такође, напоменуо је да је од одјељења за инспекцијске послове затражио и информацију о стању у Инцелу, односно, које су то активности подузете и који су даљи кораци када је у питању загађење земљишта.

-Оно што је битно јесте да су чланови Колегијума прихватили приједлог, да градоначелник заједно са тимом који проводи одређене активности на терену када је у питању тај локалитет, да се до почетка 33. сједнице Скупштине града покуша доставити једна информација у вези са загађењем у Инцелу, које су активности предузете и колики је степен загађења, како би информисали наше одборнике и суграђане. Такође предложио сам да се републичке власти још више укључе поготово у овоме дијелу који се односи на збрињавање тог земљишта када се утврди који је то степен загадњења јер ће сигурно то изискивати већа финансијска средства, те да се грађани редовно информишу – рекао је Талић.