Манифестацијом на Тргу Крајине обиљежен Свјетски дан вода

У Бањој Луци је, у организацији „Водовода“, обиљежен 22. март – Свјетски дана вода.

Градоначелник Игор Радојичић, који је присуствовао манифестацији на Тргу Крајине, казао је да се Бања Лука хвали да је град зеленила, град на Врбасу и град вода, те да имамо срећу и природом нам је дато да имамо пуно водотокова на нашем подручју.

-Међутим, то није нешто што је загарантовано и што се може занемарити. Климатске промјене доводе до тога да су љета све дужа и сушнија и прошле године смо имали све више захтјева са терена за боље снабдијевање водом. Дакле, има пуно посла да се уради у наредним годинама, да се на ширем подручју града, посебно приградском и сеоском подручју, још доста уложи у водоснабдијевање, да се побољшају или направе водоводи тамо гдје их нема – рекао је Радојичић.

Он је подсјетио да је прошле године одлуком Скупштине Града пренесена надлежност управљања сеоским водоводима са Центра за развој пољопривреде и села на предузеће „Водовод“.

-Ту има јако пуно посла. Још ако томе додамо загађење вода и питање канализације, онда ту има посла за неколико наредних деценија. Врбас је нешто чиме се поносимо али нема ријешен проблем канализационих одвода. Највећи пројекат који Град у овом моменту има јесте управо рјешење проблема отпадних вода које се слијевају у Врбас и наше водотокове. То је финансијски највећи посао који тешко да ћемо сами изнијети без неких приступних фондова ЕУ – нагласио је градоначелник Радојичић.

Говорећи о пројекту „Црно врело“, градоначелник је казао да би ове године требало да буде приведена крају Фабрика воде, и да се улази у један од подсистема – „Звијезда“.

-То су два крака која се тичу села и заселака на подручју Голеша и Первана и излазак водовода на Ђурића главицу, одакле би ишла вода према Борковићима, Бистрици и другим селима – закључио је Радојичић.

Генерални директор „Водовода“ Зоран Поповић, рекао је да је то предузеће до сада преузело око 50 одсто сеоских водовода и да очекује да ће тај посао бити окончан до краја ове године.

-Колики је то систем и самим тим посао, говори податак да је ријеч од око 700 километара сеоске мреже. Толико износи читава градска мрежа – рекао је Поповић.

Предузеће „Водовод“ ове године обиљежава и 110 година постојања.

У данашњој манифестацији на Тргу Крајине учествовали су ученици бањалучких основних и средњих школа, штићеници ЈУ „Дом Рада Врањешевић“ и  ЈУ Центра „Заштити ме“, студенти Универзитета у Бањој Луци, као и Универзитета за пословне студије и Независног универзитета у Бањој Луци, те представници Републичког хидрометеоролошког завода. Заинтересовани су имали прилику да се упознају и с активностима Спортског риболовног савеза РС,  Ронилачког клуба „Бук“, Ронилачког  клуба „Делфин“, Кајак кану клуба „Врбас“, Рафтинг клуба „Кањон“, Рафтинг клуба „Аргонаут“ и СУГ Дајак клуб.

Овом приликом, и „Водовод“ је презентовао дио својих активности које улажу како би више од 200.000 становника бањалучке регије имало хигијенски исправну воду за пиће.